Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bicskát a penge és az él alapján is vásárolhatunk

2021-06-17 09:59:43

A kés, évezredek óta az emberek egyik alapvető eszköze. Már az ősember is megtapasztalta, ha egy éles követ az elejtett vadba márt, akkor az felszakítja a húst, ami lehetővé teszi a könnyebb falatozást. Ma is nélkülözhetetlen a kés, hiszen sok területen vesszük hasznát. Sokan kedvelik a zsebkést, hiszen az egyik legjobb útitársunk lehet a kiránduláson, a túrázáson. A megfelelő zsebkés kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Pedig itt a kempingszezon, így érdemes mielőbb nekiállni, keresgélni. A szabadtéri kempingezés egyik alapvető eszköze a zsebkés. Ilyen kést, a penge alapján is választhatunk.


Mit mesél a zsebkés pengéje?

Amikor zsebkést, bicskát vásárolunk, a penge hossza alapján is dönthetünk. Alapvetően a kis, a közepes és a nagy pengés kések közül válogathatunk a szaküzletben, webáruházban. A kis pengével ellátott zsebkés nagyszerű bonyolultabb feladatok elvégzéséhez. A rövid pengéjű kés egyik előnye, hogy kicsi, ami a könnyű hordozhatóságot teszi lehetővé. Hátránya, hogy nem olyan erős és sokoldalú, mint a nagyobb pengével ellátott kések. Alapvető feladatok elvégzésére azonban ideális.

A közepes pengével ellátott bicskák előnye, hogy könnyen magunkkal vihetjük bárhová és sokkal több feladat elvégzésére alkalmasabbak, mint a kisebb pengéjű vágóeszközök. A közepes pengékkel aprólékosabb munkálatokat és nagyobb erőkifejtést igénylő feladatokat is el tudunk végezni.

A nagyobb pengével ellátott zsebkések nehezebbek és körülményesebb a hordozásuk, illetve nagyobb odafigyelést igényel a kezelésük, viszont több munkafeladat elvégzésére alkalmasak.

Milyen a zsebkés éle?
A zsebkés éle lehet sima, fogazott vagy kombinált. Évszázadokon keresztül csakis sima élű késeket gyártottak. Egy ilyen késsel, nagyobb pontossággal és tisztább vágásokat ejthetünk. A sima élű zsebkést, élesíteni is könnyebb és lágyabb anyagokat is egyszerűbb azzal vágni.

A fogazott éllel már bátrabban vághatunk keményebb tárgyakat és precízebb munkát is végezhetünk egy ilyen, mint egy sima élű szerszámmal. A hátránya, hogyha nem ismerjük a technikáját, akkor a lágyabb, finomabb anyagoknál nem vágni, csak trancsírozni fog. Az élezése speciális szakértelmet, de legalábbis sok-sok gyakorlást és türelmet kíván.

A kombinált élű zsebkések a fenti két kés ötvözetéből formálódnak. Egy ilyen zsebkésnek általában a nyélhez közel eső része a fogazott és a kés hegye a sima éllel ellátott. Sokan az ilyen típusú kést választják túrázáshoz, kempingezéshez, mivel sok feladat végrehajtását teszi lehetővé. Az egyik legjobb márka, a Morakniv. Mutatjuk is, hogy miért!

Miért dönts a Morakniv kés mellett?
Az egyik legnépszerűbb svéd késgyártó, a Morakniv. A Mora kések népszerűsége, a megfizethetőségben is rejlik. Másik nagy előnyük, hogy hihetetlenül könnyűek és könnyen hordozhatók. A Morakniv kések az egyszerű és mégis megbízható és robosztus pengéiről ismertek, amelyek szuper gyorsak és élesek. Ezeket a késeket könnyű megélezni, és ha karban vannak tartva, akkor nagyon hatékonyak. Amennyiben naponta, akár intenzív feladatokhoz használjuk, akkor sincs szükség a gyakori késélezésre.

A Mora kések különböző anyagokból készülnek, de mindegyikre jellemző, hogy könnyen tisztíthatók. Használatukat még a kezdők is könnyedén megtanulhatják, de tapasztalt késhasználók is nagyon kedvelik és értékelik ezeket az eszközöket. 
Főkép: shutterstock_703320325.jpg (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online