Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Milyen sorsra juthatnak az önkormányzati bérlakások Gödöllőn?

2021-05-14 17:21:40

Ami a gödöllői önkormányzatot illeti, akár több százmillió forintos bevételhez juthat, amennyiben az országgyűlés elfogadj azt a törvénymódosító javaslatot, ami az állam vagy az önkormányzatok tulajdonában lévő bérlakások kedvezményes elidegenítésére vonatkozik. A kormánypárti Böröcz László indítványa számos kérdést vet fel, többek között azt is, hogy mekkora vagyonveszés érheti a bérlakás-állománnyal rendelkező településeket, vagy – például – kialakulhat-e egyfajta lakásmaffia, amely kihasználja a szűkös anyagi körülmények között élő bérlők helyzetét.

Az 1993-as lakástörvény módosításával kapcsolatos előterjesztés indoklásában – mások mellett – annak a szándéknak az érvényesítése szerepel, hogy azok a bérlők is kedvezményesen juthassanak lakáshoz, akik a kilencvenes évek elején-közepén nem vették meg az önkormányzati bérlakásukat, valamint olyanok is magántulajdonhoz jussanak, akik ezt a kedvezmények nélkül nem tehetnék meg. Kikötés, hogy nem gyakorolhatja vételi jogát a jogosult, ameddig adó- vagy adók módjára behajtandó köztartozása, a társadalombiztosítási alap javára teljesítendő tartozása, vagy a tulajdonos állam vagy önkormányzat felé bármilyen jogcímen lejárt és ki nem egyenlített tartozása áll fenn.

A tervezett változás lényege abban rejlik, hogy minden bérlő vételi jogot kap. A kedvezmény a forgalmi érték 30 százalékáról indul, és bérleti évenként 1 százalékkal csökken a vételár legfeljebb a szóban forgó ingatlan becsült értékének 15 százalékáig. A kedvezmény azokra vonatkozik, akik 2020. december 31-e előtt létesítettek bérleti jogviszonyt.
További engedmény, hogy az a bérlő, aki a vételárat egy összegben kifizeti, 30 százalékos plusz kedvezményben részesül.


Visszatekintve az 1994-es eladásokra, a gödöllői önkormányzat valamivel több mint 100 millió forintra tett szert az akkori lakásprivatizációból. Az elmúlt években többször módosított helyi rendelet értelmében lakásbérleti jogviszony vagy szociális bérbeadás céljából (10 darab), vagy költség-, illetőleg piaci elvű lakbér-fizetés mellett (113 darab, ebből 43 darab a 2003-ban átadott Deák téri), vagy munkakör ellátásának elősegítése érdekében jöhet létre Gödöllőn.

A törvénymódosítás valójában a 113 hajlékban lakó, és a bérleti jogviszonyt a tavalyi év utolsó napja előtt létesített bérlőket érintheti településünkön. Közülük különösen érdekes lehet azok helyzete, akik manapság – a köznyelvben nemes egyszerűséggel „csókosoknak” említik őket – pályázat nélkül, úgymond: munkakör ellátásnak elősegítése érdekében bérelhetik az önkormányzati hajlékokat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online