Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Fenntartható épületfelújítás

2021-04-21 16:29:38

A házak, lakások felújítása, korszerűsítése nem csak a lakók komfortérzetének szempontjából fontos, de az ingatlan értékét is növeli. Bár, az épület minden részére kiterjedő, átfogó felújítás egyáltalán nem olcsó, de egy új ház építéséhez képest még így is olcsóbb, ráadásul, megfelelő körültekintés mellett kevésbé terheli a környezetet. Akár Gödöllőn is.

Az alábbiakban ezért a leginkább környezetbarát felújítás szempontjait mutatjuk be, amiknek köszönhetően egy fenntartható, alacsony energiaigényű lakás alakítható ki a régiből.

A tájolás
Egy épület tájolása felújításkor már nem változtatható meg, de némi átalakítással, például, ablakok áthelyezésével, árnyékolóelemek építésével vagy fák ültetésével is jelentősen módosítható egy ház benapozottsága és energiafelhasználása is.

A szigetelés
A falak és a tető megfelelő szigetelése már önmagában is jelentősen csökkenti az épület energiaigényét, de kedvező hatással lesz a lakók komfortérzetére is. A régi korszerűtlen nyílászárók cseréje szintén nem csak esztétikai kérdés, de az energetikai besorolást is javítja. Legyen szó a falak vagy a nyílászárók cseréjéről, a legmodernebb szintetikus termékek mellett természetes vagy újrahasznosított anyagok felhasználásával is megoldhatók bizonyos munkálatok.


Árnyékolás

Az ablakok, ajtók fölé erősített árnyékolóelemekkel, valamint a nyílászárók redőnnyel vagy zsalugáterrel történő felszerelésével kánikulában késleltethető az épület felmelegedése, míg a téli időszakban jobban bent tartható a meleg.

Megújuló energia használata
Egy átfogó épületfelújításból a fűtési rendszer és az épületgépészeti berendezések korszerűsítése vagy cseréje sem maradhat ki. Bár, ez a beruházás jelentős költséggel jár, de hosszú távon mégis megtérülhet, ráadásul a ház károsanyag-kibocsátása szinte nullára csökken.

Levegős vagy talajszondás hőszivattyú rendszer kiépítésével az épület fűtésével és hűtésével kapcsolatos kiadások minimalizálhatók, a fennmaradó energiaigény pedig a tetőre telepített napelemekkel biztosítható.

A hidegebb napokra is gondolva érdemes természetesen a fűtési rendszert is telepíteni, amire a legideálisabbak az egyszerűen kiépíthető, keskeny kialakítású elektromos fűtőberendezések, amik könnyen összekapcsolhatók a napelemekkel.

Energiatakarékos készülékek
Mindennapjainkat egyre több háztartási nagygép teszi kényelmessé (például: mosó- és szárítógép, mosogatógép, hűtőszekrény), amik együttes energiafelhasználása nem csak jelentős havi kiadással jár, de a környezetünket is terheli, így érdemes figyelni arra, hogy ezek a készülékek mindenképpen a legmagasabb energiaosztályba tartozzanak. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online