Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn is elindult az ételmentő applikáció, a Munch

2021-04-12 18:21:29

Tavaly nyáron négy budapesti fiatal létrehozott egy applikációt, ami az ételpazarlás ellen küzd. Az alkalmazás alapötlete, hogy az éttermek, pékségek, boltok és szállodák a nap végén kedvezményesen értékesíthetik el nem adott ételeiket. A kezdeményezés Budapesten indult, és már az első időszakban hatalmas érdeklődést váltott ki, így a Munch országosan is elkezdett terjeszkedni.

Az ételpazarlás visszaszorítását megcélzó Munch április 12-i, gödöllői indulása az Élelmiszerbankkal való együttműködésnek köszönhetően valósulhat meg, aminek keretében a kezdeményezéshez csatlakozott vendéglátóhelyeken keletkező élelmiszerfelesleg egy része nélkülözőkhöz jut el. Aki vesz egy Munch-ot, nem csak kedvezményesen tud jóllakni, hanem a környezetnek is jót tesz, hiszen eddig ezek az ételek jobb híján a kukában végezték.
Az alkalmazást eddig csaknem 50 ezer felhasználó töltötte le, és az újonnan formálódó gödöllői ételmentő közösség egy Facebook-csoportban osztja meg a legfontosabb tudnivalókat, tapasztalatokat.

- Ma az ételpazarlás az egyik legjelentősebb környezeti probléma: az ételek egyharmada kárba vész, és ez a kidobott ételmennyiség felel a világszinten kibocsátott üvegházhatású gázok 10 százalékáért. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába, ami – a környezetnek okozott károk mellett – azt is jelenti, hogy kárba vész az a rengeteg értékes munka és alapanyag, ami az élelmiszerek előállításához szükséges – nyilatkozta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, aki helyi lakosként az ételmentésre nyitott Gödöllői helyek felkutatásában is aktív szerepet vállal.

A Munch működése egyszerű. Az applikációban (iOS, illetve Android) különböző „Munchokat” tudunk megvásárolni, amik meglepetés ételeket tartalmaznak. A különböző ételcsomagok jellemzően 50 százalékos árengedménnyel kaphatók, frissek, érintetlenek és jó minőségűek. Az el nem adott ételek árusításával mindenki jól jár: a vendéglátóhelyek plusz bevételre tesznek szert, a vendégek kedvezményesen jutnak hozzá jó minőségű ételekhez.
Az Élelmiszerbankkal való együttműködés keretében mostantól bárki meghívhat egy tál meleg ételre egy nélkülözőt is a Munch applikáción keresztül, ezáltal nem csak az élelmiszerpazarlás ellen, hanem az embertársainkért is könnyedén tehetünk.

Az április 12-én, Gödöllőn is elindult Munch rendszeréhez folyamatosan csatlakozhatnak a város és a környező települések élelmiszer boltjai, vendéglátóhelyei, akik közül a Tóth Pékség (2 bolt, Szabadság tér és Palotakert), a Coral Cafe, a Trattoria la Mamma és a Reál Tani Pékség már megtette ezt.


Így használható az alkalmazás:

1. Töltse le a Munch.hu applikációt (lásd fentebb!), vagy látogasson el a Munch – képre kattintva is elérhető – honlapjára.
2. Válassza ki a szimpatikus csomagot, majd fizessek ki előre bankkártyával!
3. Menjen el személyesen a meglepetés csomagért a megadott átvételi idősávban. Mutassa fel a rendeléseteket, majd nyomjon rá az „átvettem a rendelést” gombra!
4. Ossza meg élményeit a csoportban!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online