Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Így segíthetjük elő az egészséges testtartást

2021-03-26 18:00:43

Az ülőmunka elterjedésével az emberek testtartása egyre egészségtelenebbé vált. Sokan emellett nem mozognak rendszeresen, és az ágyukban lévő matrac sem támasztja kellően a gerincüket.

Nem csoda hát, hogy lassan népbetegséggé válik a gerincsérv, és sokan panaszkodnak különböző fájdalmakra. A nyakban, a vállakban, a derékban jelentkező kellemetlen érzés okozója sok esetben a huzamosabb ideig fennálló helytelen testtartás. A különböző gyógyászati eszközökkel azonban elejét vehetjük a problémának.

Fontos, hogy jól üljünk
Nem ritka, hogy sokan nyolc-tíz órát töltenek számítógép előtt ülve. Görnyednek, a válluk előre esik, a gerinc görbülete pedig egészségtelenné válik. Nehéz egész nap egyenes háttal ülni, mégis ez lenne a legjobb a testünknek.

Akik autóban vagy pénztárban ülnek, ugyancsak nincsenek jobb helyzetben. Náluk is jó eséllyel megszokássá válik a rossz testtartás. A gerincet tartó izmok ezáltal gyengébbé válnak, érezhetjük, hogy a nyakunk görcsös és kemény. Sőt, egyre fiatalabbaknál alakul ki az úgynevezett banyapúp, az egészségtelen testtartás miatt.

Ékpárnákkal a helyes testtartásért
A gyógyászati segédeszközöket kínáló üzletekben kapható az úgynevezett ékpárna, amely a nevét az alakjáról kapta. Ha ráülünk, a kialakítása miatt kénytelenek vagyunk kihúzni magunkat.

A párna segít megtámasztani a derekat, és azt a tartást biztosítani, amit állás közben biztosítunk a medencénknek és gerincnek. Ezáltal segít minket abban, hogy huzamosabb ideig fent tudjuk tartani a helyes tartást.

Ez akkor is fontos, ha még nem érezzük az ülőmunka negatív hatásait. Ugyanis az emiatt kialakult porckorongsérv komolyan befolyásolhatja a későbbiekben az életminőségünket.


Anatómiai ülőpárna

Az anatómiai ülőpárnák felülete úgy van kialakítva, hogy kövesse a testünk vonalát. Nagyon praktikus gyógyászati segédeszköz az irodai székünkre, emellett az autónk ülését is kényelmesebbé és egészségesebbé tehetjük.

Ezek a párnák memóriahabos kivitelben is kaphatóak. Miközben ülünk, a farokcsontra és a gerinc alsó részére nyomás nehezedik. Az anatómiai ülőpárnák tehermentesítik a derekat és a farokcsontot, ezáltal csökken a nyomás is. Egészségesebbé válik a testtartásunk, és kényelmesebben ülhetünk akár órákon keresztül is.

Támasszuk meg a derekunkat!

Sokan nem is gondolják, hogy ülés közben is nehezedhet többletterhelés a gerincre. Pedig ez így van, azonban ha gondosan megtámasztjuk a derekunkat, könnyíthetünk a helyzeten. A hengeres vagy félhenger alakú deréktámasztó párnák az egészséges ülést hivatottak elősegíteni.

Az, úgynevezett, McKenzie-párnákat derékfájással küzdőknek különösen ajánlják. Ugyanis megtámasztja a gerinc alsó részét, elősegítve ezzel a helyes gerincgörbület megtartását. Használhatjuk a munkahelyünkön, vezetés közben vagy akár otthon is. Fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk a gerincünk egészségének, és ügyeljünk a testtartásunkra. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online