Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Drasztikusan csökkent a gödöllői múzeum látogatottsága az elmúlt évben

2021-03-21 10:32:51

Ahogy ez a korábbi években lenni szokott, márciusban terítékre kerül a Gödöllői Városi Múzeum előző évi tevékenységéről szóló beszámoló, valamint az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény aktuális, jelen esetben a 2021-es esztendőre vonatkozó munkaterve is. A dokumentációk tartalmát ezúttal – a járványügyi veszélyhelyzet miatt – Gémesi György polgármester egyedül hagyta jóvá.

A tavaly novembertől nem közalkalmazotti jogviszonyban tevékenykedő Kerényiné Bakonyi Eszter vezetésével működő helyi közgyűjtemény relikvia-állománya 2020-ban 1.302 tárggyal (2019-ben 617 tárgy) gyarapodott, amik nagy része ajándékozás útján került a gyűjteménybe, miközben 900 ezer forintot vásárlásra költöttek el Tavaly az önkormányzat támogatásának köszönhetően jutott hozzá a múzeum egy Körösfői-Kriesch Aladár majolika szoborhoz, saját költségvetésük terhére pedig 181 darabból álló képeslap-gyűjteményre tettek szert egy máriabesnyői személytől.

A szakmai feladatok ellátása mellett, tavaly is nagy hangsúlyt kaptak (volna) a múzeumpedagógiai foglalkozások, amiken – a koronavírus-járvány megfékezése okán elrendelt korlátozások miatt – összesen 713 óvodás- és iskoláskorú gyerek (2019-ben 1.684 gyerek) vett részt. A látogatók száma 1.957 fő volt az elmúlt évben (2019-ben 8.800 fő), ami drasztikusnak tekinthető visszaesést jelent.
A 2019-es 3,5 millió forinthoz képest szépen teljesített a Hamvay-kúria épületében található múzeum a pályázatok terén: az elnyert támogatás (EMMI, NKA) mindösszesen csaknem 5 millió forintra rúgott.

A tudományos tevékenység a múzeumi munkának sosem a látványos oldala, ám a gödöllői muzeológusok napi szakmai ténykedésének eredményét tudományos cikkek (3 darab), külső helyszíneken való kiállításokban részvétel (8 megnyílt és 2 készülőben levő), tudományos előadások (3 darab), ismeretterjesztő cikkek és előadások (46 darab), szakmai tárlatvezetések (4 darab) egyaránt alátámasztják. Nem feltétlenül örömteli adalék, de a járványhelyzetben jobban tudott a háttérmunkákra (feldolgozás, digitalizálás) koncentrálni a gödöllői múzeum szakmai stábja.

Ami a helyi közgyűjtemény idei elképzeléseit illeti, a múzeum működése részben a pandémia, részben költségvetési okokból eléggé behatárolt. Le kellett mondani minden, önerőből történő fejlesztésről, és új időszaki kiállítást sem tudnak 2021-ben nyitni az ódon falak között. Azt tervezik, hogy október második feléig meghosszabbítják a Mesés (B)irodalom című időszaki tárlatot, illetve – a tudományos- és kutatási feladatok elvégzése mellett – előkészülnek néhány, külső helyszínen a járványügyi korlátozások enyhítése vagy feloldása esetén megvalósítani tervezett kiállítás szervezőivel történő együttműködésre,illetve  műtárgykölcsönzésre.


Hat százalékkal emelkedett a múzeumigazgató havi bruttó munkabére

Gémesi György úgy döntött, hogy január 1-jéig visszamenő hatállyal, 6 százalékkal megemeli a Gödöllői Városi Múzeum vezetőjének havi bruttó munkabérét. A polgármesteri határozat értelmében Kerényiné Bakonyi Eszter – az eddigi 460 ezer forint helyett – 487.600 forintos bruttó fizetésre tarthat igényt havonta.
(A visszamenőleges fizetésemelés másik érintettje a könyvtár vezetője, Liskáné Fóthy Zsuzsanna, aki ugyanilyen mértékű bérrendezésben részesült – a szerk.)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online