Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egyes osztályzatot kapott a gödöllői önkormányzat korrupció elleni védettsége

2021-01-30 11:28:52

Ötös skálán átlagosan 4,3-ra értékelte a Pest megyei önkormányzatok korrupció elleni védettségét az Állami Számvevőszék – derül ki a szervezet által január utolsó munkanapján nyilvánosságra hozott jelentésből.
Az ellenőrzés 186 helyi önkormányzatra és 148 hivatalra terjedt ki, úgy, hogy három önkormányzat esetében az ellenőrzés együttműködés hiányában nem volt lefolytatható, de értékelhető volt.

Az kontrol fő célja és társadalmi indokoltsága úgy foglalható össze, hogy Magyarországon a helyi közügyek intézésére és a helyi közhatalom gyakorlására helyi önkormányzatok működnek. Alapvető társadalmi elvárás, hogy az önkormányzatok működésében érvényesüljenek az integritás alapú hivatali elvek az állampolgárok részére nyújtott szolgáltatások során. Minden állampolgárnak azonos elvek alapján, azonos elbírálás szerint kell megkapnia az önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatásokat úgy, hogy ennek érvényesülése az érintettek elégedettségében is jelentkezzen. Az integritás alapú elvek hiánya gyengíti a jogállamot, ezért ezen elvek mentén történő működési környezet kiépítése és fejlesztése, valamint kockázatainak kezelése felelős vezetői magatartást igényel.

A számvevők az alábbi három kérdéskört vizsgálták a Pest megyei önkormányzatoknál és önkormányzati hivataloknál:
1. Megteremtette-e az önkormányzat polgármestere és jegyzője a csalásmentes integritást biztosító alapvető feltételeket?
2. Kialakította-e a hivatal jegyzője a beszámoló szabályszerű elkészítését, valamint a csalásmentes integritást biztosító alapvető feltételeket?
3. Milyen kockázatot hordoz az ellenőrzött szervezet fennálló integritása?


Amint az a diagramon is látszik, Pest megyében a vizsgált önkormányzatok 6,45%-a kapott 1-es osztályzatot (összesen 12 önkormányzat, köztük a gödöllői is), miután a gazdálkodási feladataikat ellátó hivataloknál rendszerszintű kockázatok maradtak fenn. Ezeknél az önkormányzatoknál új, kiterjedtebb ellenőrzés indokolt – olvasható a jelentésben.

A diáknyelven szólva „karót” kapott gödöllői önkormányzatnál lezajlott ellenőrzés részleteiről az Állami Számvevőszék szóvivőjénél érdeklődtünk, aki kérdésünkre az alábbi választ adta:
Gödöllő Város Önkormányzatánál az ÁSZ értékelése az integritást befolyásoló kockázatot azonosított, amelynek kezelésére felhívta az önkormányzat vezetőinek a figyelmét. Az ÁSZ értékelése Gödöllő Város Önkormányzatánál is az önkormányzat és a hivatal integritásának erősítését szolgálja.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online