Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Világhírű felfedezés lett a gödöllői docens családi nyaralásából

2021-01-29 15:40:54

A műanyag felületekről izolált baktériumok iránti érdeklődés egyre jelentősebbnek mondható a természetes környezet egyre súlyosabb műanyagszennyezése miatt. A Szent István Egyetem (SZIE) kutatói most egy családi nyaralásnak hála fedeztek fel egy tudomány számára eddig ismeretlen fajt.

- Egy évekkel ezelőtti görögországi családi nyaralás alkalmával, parti kagylószedés közben a kislányom egy marék szívószálat is gyűjtött, hogy bemutassa nekem, milyen szennyezett a környezetünk. Majd azt kérdezte: ezen is laknak-e bacik? – mesél az izolálás körülményeiről dr. Szabó István, a SZIE Környezetvédelmi és Környezetbiztonsági Tanszék egyetemi docense.

A kérdést követően mikrobiológiai szakértelemmel mintázták tovább a tengerben úszó szívószálakat, hazaérkezést követően pedig laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a szívószál néhány „utasát”. Ekkor derült ki, hogy közülük egy törzs a tudomány számára eddig ismeretlen baktériumfajt rejtett.

A most megtalált Parvularcula mediterranea baktériumfajjal kapcsolatos vizsgálatokat egy kutatói munkacsoport közösen végezte. Jafar Al-Omari Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal végzi doktori kutatásait a Szent István Egyetemen, és a kutatócsoport tagja volt Jeffrey Griffitts vendégkutató is, aki az oklahomai Southern Nazarene University-ről töltötte az intézményben alkotói szabadságát.

A SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán egyébként nem ez az első ilyen felfedezés, a Környezetvédelmi és Környezetbiztonsági Tanszék és a Regionális Egyetemi Tudásközpont kutatói ugyanis több, korábban ismeretlen baktériumfajt is leírtak már az elmúlt években. Ráadásul, ez a munka a becslések szerint tulajdonképpen végtelennek tekinthető, a becslések szerint ugyanis, amíg a világ emlősfajainak 99 százalékát már ismerjük, a baktériumfajoknak ugyanakkor még 1 százalékáról sem mondható el ugyanez. Forrás: SZIE Médiaközpont


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online