Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Tárcsafék vagy inkább hagyományos V-fékek? Melyik a neked való?

2021-01-21 17:39:16

A tárcsafék még ma is kétes érzéseket válthat ki az emberekből, voltak, akikben még felháborodást is keltett, amikor megjelent egyes országúti versenyeken. Vannak, akik támogatják a rendszert és vannak, aki erősen ellenzik azt, de mik azok a tényezők, amik ilyen kétes érzéseket válthatnak ki az emberekből? Mik a legnagyobb előnyei és hátrányai?

Ebben a bejegyzésben próbálunk minél mélyrehatóbb képet adni számodra, hogy megértsd, mit nyerhetsz vagy éppenséggel veszíthetsz, ha egy tárcsafékes kerékpárt választasz.

Tárcsafék és a V-fék közti különbségek
A tárcsafék legnagyobb előnyének mondható, hogy kifejezetten nagy fékerővel rendelkezik, így eső esetén is megállja a helyét. A rövidebb fékút miatt sokkal finomabban adagolható a fékezés, valamint erőteljesebben is oda lehet lépni abban az esetben, ha valóban szükség van rá, például, egy meredekebb lejtőnél. A hagyományos V-fékekkel szemben esős úton képes lesz megállítani a bringát csúszás és nagyobb balesetek nélkül.

Hagyományos fékrendszer esetében a vizes úton sokkal nagyobb a megcsúszás veszélye, mivel a fékezőfelület nem más, mint a felni. Ennek a kialakításnak az árnyoldala, hogy fékhasználatkor a kerekek is kopnak. Sáros körülmények között is kockázatos és könnyen eséshez vezethet a V-fék birtoklása, mivel a kosz összegyűlhet a féken, ami a kerekek leállítását okozhatja. Emiatt érdemes gyakran tisztítanod, hiszen odafigyeléssel elkerülheted a baleseteket.

Tárcsaféknél a fékezőfelület magasabb elhelyezkedésének köszönhetően a rotort kevesebb nedvesség éri, így a fékpofák sem érintkeznek a sárral. Egyedi kialakítása miatt az időjárás viszontagságai ellenére is megbízható és erős fékezést képes produkálni rendszeres tisztítás nélkül is.


Mikor elengedhetetlen a tárcsafék megléte?

Van két olyan stílus, aminél elengedhetetlen a tárcsafék megléte. Ez nem más, mint a downhill és a mountain bike. Mindkét esetben nagyon nagy szükség van a hihetetlen fékerőre, mindemellett az sem hátrány, ha a sár és egyéb szennyeződés nem akadályozza a hatékonyságát. Számos előny mellett azonban a tárcsás féknek is megvannak a maga hátrányai.

Abban az esetben, ha csak hobbi szinten használod a kerékpárodat, akkor nem érdemes nagyobb összegeket befektetned egy tárcsafékre. A hagyományos V-fék garantáltan kielégíti az igényeidet, amennyiben jó időben és viszonylag kényelmes terepen fogod használni.

A már meglévő kerékpárodat nem tudod úgy átalakítani, hogy kompatibilis legyen a tárcsafékkel, hiszen arra alkalmas kerékpárváz, villa és kerékagy hármas szükséges. A tárcsafékes bicikli súlyosabb hagyományos társával szemben, így olyan esetben, amikor a mérték számít, ez kifejezetten hátrányos lehet. Csakis te hozhatod meg a számodra legideálisabb döntést igényeid és szokásaid tükrében.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online