Vissza normál nézetbe Nyomtatás

India ősi kincse: a Kalaripayattu. Ismerkedj meg jellegzetességeivel!

2021-01-15 19:11:59

A harcművészet különböző ágazatainak egyre nagyobb jelentősége van hazánkban is. Annak ellenére, hogy egy teljesen más kultúra szülte az adott mozgásformát, rengetegen szeretik és találják meg benne saját útjukat. A harcművészetek nem csak mozgásanyagukról ismertek, hanem a mögöttes szellemiségről egyaránt, amely mélyen áthatja az adott küzdősportot. Napjainkban egyre többet hallani a Kalaripayatturól, azonban még sokak számára ma is teljes mértékben ismeretlen ez a harcművészeti ágazat.

Mit is takar ez az indiai megnevezés?
A Kalaripayattu egy olyan harcművészeti ágazat, amely eredetileg a Dél-Indiában található Kerala stílusa volt. A kalari szó i.e. 3. és 4. század között lévő Sangam korszak irodalmában jelent meg, ami akkor a csatatéren és a harcokban használt technikákat foglalta magába. Hatalmas múltjának és történelmének köszönhetően az egyik legrégebben létező stílusként tartják számon, ami még napjainkban is él, és amely számos más indiai harcművészeti ágazat alapjául is szolgált. A fennmaradt írásos emlékek többek között lándzsák, íjak és nyilak, kardok, valamint pajzsok használatáról számoltak be.

Ekkor a harcosoknak nem csak ezen eszközök használatát kellett elsajátítaniuk a kemény kiképzés során, de lovon és elefánton is tökéletesen kellett lovagolniuk a teljes harcászati technika elsajátítása érdekében. Mozgáskultúrájukat azonban még tovább színesítették olyan mozgásformák, mint a jóga és egyéb indiai táncok elemei is. Mozgásuk sokszínűségét az is bizonyítja, hogy még napjainkban is vannak olyan tánciskolák, akik együttműködnek a Kalaripayattu oktatókkal annak érdekében, hogy tovább színesítsék mozgáskultúrájukat.


A 3 régióban uralkodó Kalaripayattu jellegzetességei

A ma is ismert formája a 6. században mutatkozott meg legelőször, ami többek között magába foglalja az ütéseket, a rúgásokat, a grapplinget, a formagyakorlatokat, a fegyveres harcot, valamint még a gyógykezeléseket is, mint a speciális, regenerációt segítő masszázst. Térségenként azonban eltérhet az uralkodó mozgásforma, regionális változatai ismertek, mint az északi, a déli vagy a központi területeken használatos Kalaripayattu.

A Déli Kalaripayattu magába foglalja a pusztakezes gyakorlatokat, a partnerrel folytatott gyakorlást, a rövid és a hosszú bot használatát, a kést, a tőrt, a pajzsot és a kardot egyaránt.

Az Északi Kalaripayattu esetében a hangsúly a fegyveres harcokon van leginkább, és háttérbe szorul a pusztakezes küzdelem. Különleges eleme a meippayattu, amely a testedzést követő teljes testes, olajos masszázs. A gyakorlat, valamint az azt kiegészítő kezelés és masszázs szorosan kötődik az Ayurvédához. A masszázs legfőbb célja, hogy segítse a gyakorló rugalmasságát és felgyorsítsa a regenerációt.

Végül, a központi területek Kalaripayattuja szintén sokszínű technikák szempontjából, azonban az alsó test erején és robbanékonyságán van a legfőbb hangsúly.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online