Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Tíz éve zajlott le a gödöllői kastély próbaüzem nélküli sikertörténete

2021-01-02 11:44:55

Repül az idő! Egy évtizede már, hogy fél éven át Gödöllő az európai és részben a világpolitika középpontjába került azzal, hogy a királyi kastély lovardája számos rendezvénynek adott otthont hazánk – 2011 január-június közötti – uniós elnökségi időszakában.

Mivel nem volt olyan régen a település életében különös jelentőséggel bíró esemény, többen is emlékezhetnek rá, hogy mekkora várakozás és kíváncsiság előzte meg a különféle delegációk érkezését. Akadtak olyan hangok, akik Gödöllő vonzerejének, az ide látogató turisták számának növekedését remélték a „rivaldafénytől”, de olyanok is, akik túlzott rendőri jelenlét, a forgalmi korlátozások és a kastély, illetve az elnökségi időszakban sajtóközpontként működött Művészetek Háza épülete között részre telepített kordonok miatt azért rimánkodtak, hogy mielőbb teljen el a hat hónap.  Maradjunk annyiban, felemás érzéseket váltott ki Gödöllő, a kastélyt működtető társaság akkori ügyvezető igazgatója által próbaüzem nélküli sikertörténetnek titulált házigazda szerepe az itt élők és dolgozók körében.

Magyarország Belgiumtól vette át az elnökségi tisztséget és Lengyelországnak adta tovább a stafétabotot. A tervezett feladatok elvégzése és az érdekérvényesítés (például: pénzügyi válság negatív gazdasági és társadalmi hatásainak kezelése, Duna-stratégia elfogadása) szempontjából összességében eredményesnek ítélt féléves folyamat teljesebb lehetett volna, ha nem marad el a 2011 májusára tervezett Keleti partnerségi csúcstalálkozó, amit más, nemzetközi jelentőségű rendezvények (G8/G20 találkozó) miatt 2011 őszére halasztottak.
A különféle miniszteriális összejövetelek mellett, ki kell emelni az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM – résztvevők: 27 EU-ország, 10 ASEAN tagállam, valamint Ausztrália, Új-Zéland, Oroszország, Kína, Japán, Dél-Korea, India, Mongólia és Pakisztán külügyminiszterei) 2011. június 6-7-én lezajlott soros fordulóját, amit egy váratlan természeti csapás is megzavart: a villámlás következében néhány percre elment az áram a tanácskozás helyszínén, a gödöllői kastély lovardájában.

Orbán Viktor miniszterelnök Ujváry Tamással, a kastélytársaság ügyvezető igazgató-helyettesével és Szijjártó Péterrel, a kormányfő személyes szóvivőjével konzultál 2011. június 7-én (Juhász Mihály felvétele)

És akkor tekintsünk egy kicsit előre is! Négy és fél évvel ezelőtt az Európai Unió Tanácsa 2030-ig meghatározta a soros elnökséget betöltő tagállamok sorrendjét. Miután az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy 2017 második felében nem vállalja a soros elnökséget, az illetékesek arról határoztak, hogy 2017. július 1-jétől minden tagállam a korábbi ütemezéshez képest fél évvel korábban látja majd el a soros elnöki teendőket. Magyarországra 2024 júliusától decemberéig hárul ez a nemes feladat. Hogy az újranyitásának 25 évfordulóját idén augusztusban ünneplő gödöllői kastéllyal, mint rendezvényhelyszínnel számolnak-e, egyelőre csak valószínűsíthető. Addig ugyanis hazánkban lesz még egy parlamenti választás (2022 tavasza), egy európai uniós képviselőválasztás (2024), és elvileg a 2024 őszén esedékes önkormányzati választás időpontja is „megfelezheti” a diplomáciai eseménysorozatot.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online