Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A burgonya fogyasztásának hatása az emberi szervezetre

2020-11-21 11:41:10

Ha valaki a paleolit életmód mellett teszi le a voksát, akkor annak néhány fontos szabályt kell betartania, amik korábban vélhetően nem léteztek a mindennapjaikban. Az egyik ilyen a burgonya fogyasztásának a kizárása. De, vajon miért került tiltólistára a krumpli?

Miért nem jó?
A burgonya sokak számára alapélelmiszer, amit roppant sokszínűen lehet felhasználni. Lehet enni sütve, főzve, törve, de akár párolva is, így biztosítva változatos köretet a különféle ételekhez. Pedig korántsem annyira egészséges, mint amilyen laktató.

A nagy mennyiségű sült krumpli fogyasztása nagyon távol áll az egészséges életmódtól, mivel a sütés hatására olyan anyagok szabadulnak fel benne, amik negatívan hatnak a különböző élettani funkciókra. Ugyanez vonatkozik a chipsekre is, hiszen annyi káros adalékanyagot tartalmaznak, amik messze túl vannak az egészséges határokon. Ezek fokozott fogyasztásával megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a valószínűsége, sőt akár a különböző típusú rákbetegségek is megjelenhetnek. Gyakori a mellrák kialakulása is.


A szaponin hatásai a szervezetre

Talán nem véletlen, hogy a szaponin neve kísértetiesen hasonlít a szappanra. Ez azért van, mert ez az anyag ugyanúgy reagál a vízre, mint a szappan, azaz habot képez. Ennek a folyamatnak az igazi lényege abban rejlik, hogy a növény így védekezik a külső hatások ellen. Tehát ha valaki nagy mennyiségű szaponint fogyaszt, akkor az a bélfalakon jelzi is a hatását. Ez röviden azt jelenti, hogy mivel felhalmozódik a szaponin a belekben, így annak az áteresztőképessége nő, ami kifejezetten káros a szervezetre nézve. Károsan hat a vörösvértestekre, aminek a következménye a legtöbbször hányás és hasmenés.

A burgonya tartalmaz továbbá kétféle glükoalkaloid szaponint, ami, ha tetszik, ha nem, mérgező az emberek számára. Bár nem érzékeljük azonnal a hatást, mégis szinte rögtön bekerül a vérbe, és emellett pedig bélgyulladást is okoz. Legextrémebb esetben akkora mennyiség halmozódik fel, hogy akár halált is okozhat.

Persze, jogosan merül fel a kérdés, hogy honnan is tudhatjuk, hogy mennyi az a mennyiség, ami nem ártalmas?! Korábban 200 mg/kg értékben határozták meg a fogyasztható mennyiséget, de ez mára már optimális esetben 60-70 mg/kg. Ennek betartása nem mindig egyszerű, de törekedni kell rá.

A fentiek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a paleolit életmód esetében tiltólistára került a burgonya, hiszen rendkívül ártalmas a szív szempontjából, de a belet sem kíméli.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online