Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Minden, amit a szalagos eszköz szabványok kapcsán tudni érdemes

2020-09-18 11:14:57

A bejegyzés keretei között az ismertebb szalagos eszköz szabványokat soroljuk fel, külön-külön kitérve azok fontosabb sajátosságaira.

A DAT/DDS szabványokkal kapcsolatos tudnivalók

A közelmúlt évtizedeinek az egyik legismertebb szalagos szabványa, ami gyakorlatilag a 80-as évekből méltán ismert kazetta kisebb méretű megújulásaként is értelmezhető. A legnépszerűbb változatai között a DDS3-at, a DDS4-et vagy a DDS5-öt kell megemlítenünk, a natív 12-től egészen a 36 GB kapacitásig, ami tömörítve 24-től egészen 72 GB-ig terjedt.

Amit a DLT/SDLT szabványokkal kapcsolatban érdemes tudni

A Compaq, a későbbiekben pedig a HP szabványának minősült, aminek a gyártása szintén az 1980-as évekre datálható vissza. Itt már nagyobb kapacitásról beszélhetünk, elég csak az ismertebb DLT8000 natív: 40 GB-os, illetve maximális tömörítésnél 80 GB-os tárhelyét megemlíteni.

Sőt, a DLT-VS160 esetében natív 80 GB-ról, illetve maximális tömörítésnél 160 GB-os értékekről beszélhetünk. Később azért hasaltak el, mert a piacvezető LTO szabvánnyal egyszerűen nem tudták tartani az erős tempót.


A Jaguar szalagos eszköz szabvány sajátosságai

A Jaguar az IBM szabványának számít, szakmai berkekben pedig 3592-es termékcsalád néven szokás még emlegetni. Egyedi tulajdonságaként említhető az egyes Jaguár generációk közti nagyobb átjárhatóság. A manapság beszerezhető és forgalomban kapható változatok közül a 3592-E08 kódjelű szabvány az egyik legnépszerűbb, a maga 10TB - 30TB, 360 MB/s-os értékeivel.

Az LTO szabványról röviden

Egyértelműen piacvezető szabványról beszélhetünk az esetében, amit a HPE, az IBM és a Quantum együttesen tart fenn financiális értelemben. A Jaguarral összevetve az egyes generációk közötti átjárhatóság nehézkesebb, ugyanakkor maga a technológia kedvezőbb árfekvésen szerezhető be.

Ha a leginkább kelendő darabokat vesszük alapul, a 2000-es években piacra dobott első generáció LTO-1 100GB/200GB kapacitással és 20 MB/s átvitellel mindenképp kiemelendő, akárcsak a manapság igencsak keresett LTO-7 a maga 6TB/15TB, 300 MB/s értékeivel.

Plusz érdekesség a merevlemezes tárolás kihívásairól
A szalagos adattárolás kapcsán érdekesség lehet, hogy a napjaink leginkább népszerű adattárolási formájának számító merevlemezes megoldás olyan technológiai fejlesztési akadályokba ütközik, ami a szalagos opciónál kizárható.

A nehézség abból fakad, hogy a tipikus merevlemez-formátumok egyértelműen behatárolják, hogy egy merevlemezegységben legfeljebb hány tányérnak juthat hely. Elakadási pontot jelent tehát mágneslemezes technológia határértéke, vagyis az adatsűrűség.
Ez ugyebár azzal kapcsolatos, hogy egységnyi merevlemez-felületen pontosan milyen nagyságú adatmennyiség tárolására van lehetőség úgy, hogy azt bármikor vissza lehessen olvasni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online