Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kedvenc italunk, a sör

2020-09-17 11:20:25

Bár, a nyár lassan ismét elbúcsúzik tőlünk, azonban, ha egy kicsit visszagondolsz a strandon töltött forró napokra, akkor mi jut eszedbe először a kellemesen hűsítő vízen kívül? Csak nem egy jó hideg sör? Sokan tipikus „nyári italként” tekintenek erre az aranyló nedűre, és előszeretettel frissülnek fel vele a kánikulában. A sörivásnak azonban valódi kultúrája van, ezért az igazi rajongók az év bármely napján örömmel kortyolgatják a “folyékony kenyeret”.

A sör rövid története
A mai sör elődjét, a bozát már a honfoglaló magyarok is ismerték. Habár ez az ital még nem tekinthető egy az egyben sörnek, viszont a komlót, (ami a mai sörök egyik legfontosabb alapanyaga) már ők is használták a boza készítéséhez.

A középkori Magyarországon vidéken házaknál, városokban pedig céhekbe tömörülve folyt a sörfőzés nemes mestersége. Akinek volt földtulajdona, az jogosult volt a sör főzésére, ezt nevezték „serjognak”. Aki pedig otthon készített sört, az árulhatta is, amit a „serlajtolás” joga tett lehetővé számára.
Ekkoriban tehát a sör főzése és fogyasztása rendkívüli népszerűségnek örvendett elődeink körében. A 17. században már szinte minden uradalomban legalább egy-két helyen folyt a sörfőzés. A Rákóczi-szabadságharc leverése azonban véget vetett ennek a virágzásnak, ugyanis rengeteg nagybirtokost bebörtönöztek és kivégeztek.

Ezután a sörfőzés főleg a nagyobb városokba, elsősorban Pestre és Budára koncentrálódott, amikor pedig a céhek már nem tudták kielégíteni a fogyasztói igényeket, megalapították az első serfőző üzemet, melyet továbbiak is követtek.

A két világháború aztán ismét alaposan megtépázta a magyar söripart, ami végül talpra állt, és nagyipari körülmények között folytatódott a sörgyártás, mely napjainkban is tart. Ahogy azonban a gasztronómia más területein, itt is feltörekvőben van a kézműves ipar, és egyre többen keresik a különleges ízvilágú, házilag készített sörkülönlegességeket.

Így sörözünk ma
Viszontagságos útja ellenére a sör mit sem veszített népszerűségéből, még mindig a magyarok egyik kedvenc itala. Urak és hölgyek Gödöllőn is előszeretettel fogyasztják, a doboz és az üveg helyett azonban sokkal jobban esik egy ízléses söröspohárból, amikből a Gasztronagyker webáruházban széles választék található.

Szinte nincs baráti beszélgetés némi sör nélkül, de a strandolás vagy a meccseken való szurkolás sem képzelhető el nélküle.
A sörfogyasztás kultúrájának népszerűsítése céljából egyre több helyen rendeznek sörfesztiválokat, ahol a hagyományos márkák mellett igazi különlegességeket is megkóstolhatnak az érdeklődők.

Bár, a sör kesernyés ízét nem mindenki szereti, azonban az utóbbi években egyre nagyobb a kínálat az ízesített, gyümölcsös sörökből, melyek a „klasszikus” sörízért kevésbé rajongóknak kedveznek. A sörözés élményéről pedig azoknak sem kell már lemondaniuk, akik aznap még autóba ülnek, köszönhetően az alkoholmentes változatoknak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online