Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A járvány is közrejátszott, hogy sok év után először későbbre tolódott az Ökológiai Túllövés Napja

2020-08-22 10:13:38

Idén, sok év után először, nem a tavalyinál (július 29.) korábban, hanem több mint 3 héttel később, augusztus 22-én van a „Ökológiai Túllövés Napja” (Earth Overshoot Day).

Hogy mit jelent a Túllövés Napja? Eddig a napig merítjük ki a természet biokapacitását, azaz: az ökoszisztémák által biztosított és egy teljes év alatt megújított erőforrásokat. Így az év fennmaradó részében már túlhasználunk, kizsákmányoljuk az ökoszisztémákat, rontjuk azon képességüket, hogy megújuljanak, és így fokozatosan feléljük saját jövőnket.

Minek köszönhető idén ez a 9,3%-os csökkenés? Leginkább a világjárvány kapcsán kialakult helyzetnek. Elsősorban az erdőkhöz kapcsolódó ökoszisztéma szolgáltatásokból használtunk kevesebbet, mint az előző évben (-8,4%), és a fosszilis erőforrásokból is kevesebb fogyott (-14,5%).

A jó hír ellenére így is 1,6 Föld-bolygónak megfelelő erőforrást használunk, tehát fontos, hogy minél többen éljünk kislábnyomon – olvasható a gödöllői székhelyű GreenDependent Egyesület honlapján, ahol további részletek is megismerhetők.


Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online