Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mekkora gazdasági kár érte a Gödöllőt is magában foglaló régiót?

2020-05-26 17:10:22

Eltérő mértékben érintik a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek Magyarország különböző régióit az Intrum új, regionális fizetési indexe alapján (IRFI). A gazdaságilag fejlettebb régiókban kétszer akkora volt a visszaesés, mint a kevésbé fejlett északi és keleti térségekben, de a lakosságnak mégis itt fájhat jobban a válság.
Ahogy az Intrum és a GKI nemrég elvégzett fizetőképességi kutatásaiból kiderült, az elmúlt időszakban Magyarország mindegyik nagy régiójában jelentősen javult a lakosság pénzügyi helyzete. Az idei első negyedév végén az országos lakossági fizetőképességi index (IFI) még mindig igen magasan állt (41,6), ekkor még kevéssé érződött a járvány miatti korlátozások negatív gazdasági hatása.

Az Intrum és a GKI szakértői április második felében megismételték a kutatást, és az új adatok már jól mutatták a járvány okozta károkat. Országos szinten a lakosság fizetőképessége több mint 22 ponttal romlott (18,9): egy év alatt eddig ilyen szintű visszaesés példátlan, utoljára 2014-ben állt ilyen alacsonyan a fizetőképességi index.

Az Intrum és a GKI új, félévente frissülő regionális fizetési jelentéséből pedig régiós szinten lehet adatokat kinyerni a válság okozta sokkról. Az indexből kiderült, hogy egyes régiókat a válság az átlagnál súlyosabban érintett. A legnagyobb mértékben egyértelműen a Nyugat-Dunántúlon élők pénzügyi helyzete romlott, a régióban a regionális fizetőképességi index értéke 2020 áprilisában 46 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest. Hasonló a helyzet Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon is. A Gödöllőt is magában foglaló központi régióban 40, nyugatabbra 41 százalékkal esett vissza a háztartások fizetőképessége.

A fizetőképességi index csökkenése régiónként, 2020 áprilisában


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online