Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllő sem maradhat ki az egészségügy részleges újraindításából

2020-05-03 17:21:27

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós néhány napja levélben tájékoztatta az egészségügyi intézmények illetékeseit, hogy május 4-étől, hétfőtől milyen rendeléseknél indulhat újra az ellátás. A szaktárca vezetője – felhívva a figyelmet a szigorú higiénés szabályok betartására és kilátásba helyezve, hogy a járványügyi helyzet függvényében a rendelkezések változhatnak – öt részterületet (háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá a védőnői ellátások és fogászati alapellátás, járóbeteg-szakellátás, egynapos ellátások, fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások, magán ellátások) jelölt meg.

Bár, a felsoroltak közül valamennyi fontos, leginkább az első kettő érintheti nagyobb számban a polgárokat, Gödöllőn is.


A háziorvosi és fogászati alapellátás újraindításának feltétele, hogy a beteg telefonon előzetesen időpontot kérjen, majd a rendelőbe lépéskor testhőmérséklet mérése szükséges, a betegeknek 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Folyamatos fertőtlenítőszeres takarítást kell végezni, a dolgozók részére vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert, szükség szerint védőeszközöket kell biztosítani.
Feltétel, hogy csak a telefonkonzultációt követően kerülhet sor személyes orvos-beteg találkozásra. Méghozzá, előjegyzéses rendszerben, a jogszabály szerinti heti 15 órában, betartva az óránként legfeljebb négy beteg vizsgálatára vonatkozó előírást. Az igazolások és egyéb dokumentumok kiadását telefonon, illetve egyéb, nem személyes találkozással járó módon (például: email) kell rendezni.

A járóbeteg-szakellátásban továbbra is törekedni kell arra, hogy a személyes találkozás nélkül valósuljon meg az orvos és a beteg közötti kapcsolattartás, aminek egyik lehetséges módja a pácienssel való telefonos (távkonzultációs) vizit, és a gyógyszerfelírás e-receptre történhet. Telefonos konzultáció alapján az orvos rendelkezhet a kórházi beutalásról és mentőrendelésről.
Ha nagyobb a baj, és a személyes vizsgálat nem kerülhető el, akkor a beteget időpontra kell behívni (előjegyzés). Óránként legfeljebb négy beteget javasolt fogadni. A beteg épületbe történő belépésekor kötelező a beteg lázmérése, kézfertőtlenítése, a járványügyi kérdőív kitöltése és védőmaszkkal való ellátása. A kikérdezés során a koronavírus gyanúsnak vélt beteget az erre a célra kijelölt és elkülönített szakrendelőben kell ellátni.

A gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központ ellátási körzetébe tartozóknak az javasoljuk, hogy folyamatosan tájékozódjanak, és a naprakész információkért keressék fel az intézmény honlapját.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online