Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Már hazánkban is hódít a New Orleans-i trend

2020-04-14 17:37:02

Ha valakit megkérdezünk, mit jut eszébe a fent nevezett amerikai városról, valószínűleg a francia negyedet, a fesztiválokat és persze a hely híres-neves szülöttét, a jazz zenét fogja említeni. Ez a stílus az 1890-es években indult hódító útjára, és azóta szinte már a világ minden országában ismerik.

Honnan jött és mitől lett ennyire népszerű a jazz? Mennyire ismerik hazánkban? Cikkünkben egy kis bepillantást nyerhetsz e páratlan és jellegzetes zenei műfaj kulisszatitkaiba.

Egy kis történelem
A jazz, mint zenei stílus eleinte a New Orleans-i mulatókban és piroslámpás negyedekben tűnt fel. A város akkor már hosszú ideje volt a zenei élet központja, ezért az ott élő afrikaiak, latin-amerikaiak és európaiak különféle tradicionális zenei elemei keveredtek, így alakult ki a korai jazz.

Az első világháború után azonban a stílus kiszorult a városból, a zenészek egyre északabbra vándoroltak, így az új központ Chicago lett. Az 1920-as években pedig már országszerte ez jelentette magát az amerikai könnyűzenét, ezért ezt az időszakot The Jazz Age-nek, vagyis Jazz Korszaknak is nevezik. A második világháború végével pedig New York lett a jazz következő fellegvára.

Azonban ne gondold azt, hogy hazánkban ezidőtájt nem ismerték a műfajt. Az 1930-as és 40-es években már itthon is alakultak jazz zenekarok, akik magyar nyelvű dalokat is írtak. Az 50-es évektől azonban betiltották az “amerikai mételyt”, így a modern jazz első hullámai nem értek el kicsiny országunkba. Csak a 60-as évektől tűrték meg ismét a hazai zenei életben. Napjainkban pedig már nálunk is igen népszerű stílus, sőt, ma már iskolai keretek között is lehet tanulni a jazz zenét és éneklést.


A jazz élet Magyarországon

Mint minden stílusnak, a jazznek is akad hazai rajongótábora. Az ő zenei igényeik kielégítésére indult 2007-ben a Jazzy Rádió, amelynél e stílus az állandó főszereplő. Az adó fő profilja a zene, emellett azonban sugároznak közszolgálati műsorokat is, ám szövegaránya az egyes programokban mindössze egynegyednyi.

A csatorna hagyományos rádióhullámokon csak Budapesten és annak 20-25 km-es körzetében fogható, azonban az Online Rádió weboldala segítségével az internetes sugárzás az egész országban, sőt, a világ bármely pontján fogható, ahol van lehetőség internet-hozzáférésre.

Ha viszont a magyar jazzrajongók szeretnének egy kicsit kiszakadni a virtuális világból és élőben is élvezni kedvenc zenekaraik előadását, akkor számos hazai fesztivál közül válogathatnak: ilyen például a Szegedi Jazz Napok, a MOL Jazz Fesztivál, a Debreceni Jazz Napok, a VeszprémFeszt, vagy a Zsámbék Jazz Open.

A fesztiválszezonon kívül pedig egyedül a fővárosban van jelentősebb jazzklub-élet, melynek legnépszerűbb helyszínei az Opus Jazz Klub és a Budapest Jazz Klub.
Így, szerencsére, a jazz hazai szerelmeseinek sem kell nélkülözniük kedvenc stílusukat, legyen szó akár rádióról, akár élő koncertről.


 


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online