Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az állam folytatná a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötésének előkészítését

2020-03-27 17:58:27

Az állam folytatná a fővárosi önkormányzattól átvéve a gödöllői HÉV és a 2-es metró összekötésének előkészítését a XVI. kerület polgármestere, valamint Fideszes országgyűlési képviselőjének javaslatára – tudatta a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) március 27-én az MTI-vel.

A közleményben az áll, hogy Kovács Péter polgármester és Szatmáry Kristóf javaslatára a Miniszterelnökség levélben fordul a fővárosi önkormányzathoz és a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) következő ülésén kezdeményezi, hogy a Budapesti Közlekedési Központ adja át a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötése és a HÉV felújítása kapcsán rendelkezésre álló terveket és dokumentumokat a BFK-nak. Az átadást követően a BFK folytatná a tervezést egységesen kezelve az agglomerációs és budapesti fejlesztési szempontokat.

A BFK emlékeztetett, a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat 2017-ben kezdte meg a projekt előkészítését és az elmúlt években jelentős összeget fordított a feladatra. A tervezés befejezéséhez szükséges összegek azonban a főváros költségvetésében idén már nem szerepelnek. Annak érdekében, hogy a mostanáig elvégzett munka és tervek ne vesszenek kárba, a Miniszterelnökség – támogatva Szatmáry Kristóf, a körzet országgyűlési képviselője és Kovács Péter XVI. kerületi polgármester javaslatát – kész folytatni a beruházás előkészítését a teljes vonalra kiterjedően.


A szentendrei, csepeli és ráckevei HÉV-vonalak egyesítésével létrehozni tervezett 5-ös metró, mint prioritást élvező HÉV-fejlesztési program kapcsán megindult munka nem zárja ki és nem akadályozza a gödöllői HÉV fejlesztésének és 2-es metróval való összekötésének előkészítését.  A vasúthatósági engedélyek megszerzése és a kiviteli tervek elkészítése lehet a beruházás következő lépése, amit a főváros támogatása esetén így az állam a BFK útján kész elvégezni.
A közlemény kitér arra is, hogy a klímavédelmi és közlekedésfejlesztési célok elérése érdekében érdemes és indokolt Budapest közlekedésfejlesztési terveiben szereplő kötöttpályás fejlesztések előkészítésén tovább dolgozni és a lehető legtöbb európai uniós forrást biztosítani a megvalósításra.

A most történtek közvetlen előzményeként említhető, hogy alig egy hónapja a fővárosi közgyűlés tagjainak többsége nem támogatta a XVI. kerületi polgármester 1,1 milliárd forintos költségvetési módosító indítványát, ami az M2-es metró és a gödöllői HÉV összekötését célzó projekt további tervezési munkáihoz lett volna szükséges. A hír kapcsán, március elején megszólalt Vécsey László, a gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online