Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megbízható szén-monoxid érzékelővel a családtagok védelmében

2020-03-20 10:15:43

A szén-monoxid érzékelő beszerzése már csak biztonsági megfontolásból is javasolt valamennyi háztartás részére. Mivel a szén-monoxid esetében egy kifejezetten alattomos, észrevétlenül a légutakba jutó veszélyforrásról van szó, egy riasztóberendezés elengedhetetlennek számít a nyugodt és biztonságos éjszakák, illetve nappalok érdekében.
A cikkben ezért is emeljük ki a szén-monoxid érzékelők előnyeit, valamint a fontosságát.

A szén-monoxid, mint a lakásban jelenlévő észrevétlen veszélyforrás

A szén-monoxidra úgy is szokás hivatkozni, mint a néma és észrevétlen gyilkos. Pontosan azért lehet ráaggatni ezt a negatív jelzőt, mert egy színtelen, szagtalan, erősen mérgező gáznak számít, ami emberekre és állatokra egyaránt roppant veszélyes lehet.
Tehát, nem látjuk, nem is érezzük a jelenlétét, gyakorlatilag észrevétlenül lélegezzük be. Leginkább zárt térben tud érvényesülni a kedvezőtlen hatása, ahol magas koncentrációban tud jelen lenni.

Hogyha csak kisebb mennyiségben lélegezzük be, akkor a szén-monoxid hosszú távon is elviselhető lehet. Ellenben magasabb dózisban akár végzetes mérgezést is képes okozni.


Milyen mértékben jelenthet komolyabb problémákat a szén-monoxid jelenléte?

Értelemszerűen minél magasabb egy adott helyiségben a szén-monoxid koncentrációja, annál erősebb tüneteket képes produkálni. A dózis mellett az is jelentősen befolyásolhatja a jelentkező tüneteket, hogy az adott helyen mennyi időt töltünk el.

Kezdetben fejfájást, enyhe rosszullétet, enyhe hányingert lehet érezni akkor, amikor hosszabb időt töltünk el kisebb vagy közepes mennyiségű szén-monoxidot belélegezve. Sajnos minél feljebb megyünk a koncentráció mértékét tekintve, annál drasztikusabb mellékhatásokkal találkozhatunk.

1600 ppm feletti szén-monoxid koncentráció esetén már 20 perc alatt bekövetkezhet az eszméletvesztés, és bizony a halál beálltáig is elegendő mindössze 2 óra. Ezért is van kiemelt jelentősége annak, hogy a szén-monoxid érzékelésére használjunk valamilyen készüléket.

Hatékony védekezés szén-monoxid érzékelővel

Egy megbízhatóan működő szén-monoxid riasztó telepítése egyértelműen a javasolt kategóriába tartozik valamennyi háztartás esetében. Egy ilyen berendezés ugyanis még azelőtt jelzést ad a szén-monoxid jelenlétéről, mielőtt a káros gáz bármilyen mértékben képes lenne egészségügyi károkat okozni.

Ha egyetlen gyártót kellene megnevezni a megbízhatóság szempontjából, akkor mindenképpen a Honeywell érzékelőit emelnénk ki. A márkanév ugyanis egyet jelent a megbízható teljesítménnyel, vagyis a legkisebb mennyiségű szén-monoxidot is képes érzékelni. Legyünk akár mi, akár a családtagjaink alvó vagy éber állapotban, az érzékelő azonnal hangosan riaszt minket és figyelmeztet a szén-monoxid miatti veszélyre.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online