Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ezek a szabályok vonatkoznak a lakhelyen történő járványügyi megfigyelés idejére

2020-03-20 16:49:48

A rendőrség az érintett hatóságokkal közösen felhívja a figyelmet, hogy lakhelyen történő járványügyi megfigyelés idején az alábbi szabályok betartása saját és mások egészségének megóvása érdekében mindenkire nézve kötelező. Kérünk mindenkit, hogy mutasson jogkövető magatartást családja és környezete érdekében! Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Ezért azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek, hatósági házi karanténra kötelezhetik. Ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat.  A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot – a képen látható „piros lapot” – kiragasztani, ami arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

A járványügyi megfigyelés alá helyezett személy a megfigyelés időtartama alatt a kijelölt területet nem hagyhatja el, másokkal csak a fertőzés megakadályozását biztosító rendszabályok betartásával érintkezhet. Köteles betartani mindazokat az előírásokat és együttműködni azoknak az intézkedéseknek a végrehajtásában, amiket az egészségügyi hatóság a járvány megakadályozása érdekében ír elő és tesz meg, továbbá köteles a következő szabályokat betartani:

1. A járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat.
2.
Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni.
3.
Szükséges egészségügyi ellátás esetén köteles a kezelőorvossal/ügyeletes orvossal előzetesen egyeztetni.
4.
Légúti tünetek (láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.
5.
Az átadott figyelmeztető feliratot köteles a tartózkodási helyének bejárati ajtaján elhelyezni.


Az országos tisztifőorvos ajánlása alapján a hatósági házi karanténra kijelölt személynek a háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

Kérjük, tartsák be a hatósági intézkedéseket! Aki járvány idején az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés szabályait megszegi, bűncselekményt követ el. Forrás: police.hu/ORFK Kommunikációs Szolgálat

Érdeklődésünkre a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékese elmondta, hogy a hozzájuk tartozó – Gödöllőt is beleértve – 26 településen több olyan személy is él, akiket érint a lakóhelyen történő járványügyi megfigyelés. A helyi kapitányság munkatársai rendszeresen ellenőrzik ezeket a személyeket, akik együttműködők és fegyelmezetten betartják az előírásokat.

Kapcsolódó tájékoztató: A koronavírussal terjednek a csalók


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online