Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gyakori kérdések a folyószámlahitellel kapcsolatban

2020-03-04 08:18:50

A folyószámlahitel az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb hiteltípus, hiszen a folyószámlánkat, bankszámlánkat kiegészítő keretet jelenti, amit csak egyszer kell megigényelni, és onnantól folyamatosan felhasználható a keret kimerüléséig. Számos előnye van, ezért sok ember használja, akár hó végén, ha elfogy a pénze, vagy váratlan kiadás miatt kénytelen egy kis hitelhez folyamodni. A számlánkra érkező keresetünk, vagy bármilyen bejövő tranzakció természetesen visszafolyósítja az adósságot. A folyószámlahitel könnyen és gyorsan igényelhető magánszemélyek számára, de elsősorban kis összegű problémák megoldására alkalmas. Egyfajta biztonsági hálónak is tekinthető, ha valamiért nem jönnénk ki a havi keresetünkből vagy nyugdíjunkból. Nézzük, mik azok a leggyakoribb kérdések, amelyek felmerülnek ezzel a hitellel kapcsolatban!

Mire használható fel a folyószámlahitel?
Bármire! Ez egy szabadfelhasználású hitel, ami készpénzként levehető a bankszámláról, vagy bankkártyás fizetésnél felhasználható. A keret limitéig bármire elkölthető, de leginkább apróbb dolgok, hirtelen felmerülő költségek finanszírozására alkalmas, a jövedelem megtoldásaként felfogható keret.


Ki igényelhet folyószámlahitelt?
Igazából bárki, magánszemélyeknek hasznos, akiknél teljesülnek a megfelelő kritériumok. De cégek is igényelhetnek folyószámlahitelt, csak náluk ez egy fix összegű kölcsönként valósul meg, amit rövid távra vehetnek fel.


Milyen kritériumoknak kell megfelelnem, ha szeretnék a bankszámlámhoz ilyen keretet?

Van néhány fontos tényező, ami a legtöbb pénzintézetnél alapfeltétele a folyószámlahitelnek. Ide tartozik a nagykorúság, a minimum féléves munkaviszony fennállása, elérhetőség telefonos formában, a munkahely leigazolhatósága, minimum 60-100.000 forintos nettó jövedelem, és természetesen nem lehet KHR-listás az illető. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a banki nyilvántartásban negatív listán szerepel, mert nem fizeti a hitelét, el van adósodva. Ehhez a listához minden bank hozzáfér.


Ha megfelelek a kritériumoknak, hol lehet igényelnem a folyószámlahitelt?
A folyószámlahitelt legegyszerűbb annál a banknál megigényelni, ahova a jövedelmünk érkezik, hiszen ezt toldja meg. Talán plusz időt jelent, de érdemes lehet személyesen bemenni a bankfiókba, mert így biztosan minden kérdésünkre választ kapunk. Számos pénzintézetnél azonban lehetőség van online ügyintézésre is, sőt, akár telefonos igénylésre is. Ezt bankja válogatja.


Mit kérnek tőlem a bankban, ha bemegyek a hitelt megigényelni?
Az igényléskor magánszemélyként be kell mutatnunk pár dokumentumot. Ilyenek a személyazonosságot és a jövedelmet igazoló papírjaink. Előbbi a személyi igazolványunk, lakcímkártyánk, jogosítványunk, esetleg útlevelünk. Nyugdíjasoknál a nyugdíjasigazolvány. Kell az adókártyánk is. A jövedelmünket a munkáltatói igazolással tudjuk bemutatni, és kérhetnek 1-3 havi közüzemi számlát is bemutatásra, illetve a bankszámlakivonatunkat.


Lehetséges, hogy nem kapom meg a folyószámlahitelt?
Kizárás akkor történhet, ha az ember el van adósodva, szerepel a negatív KHR-listán, munkanélküli, vagy túl alacsony a bejelentett jövedelme. Akkor sem kapjuk meg, ha még nincs elegendő ideje fennálló munkaviszonyunk. Lényegében, tehát, ha a fentebb említett kritériumok nem teljesülnek.


Mekkora lehet a hitelkeretem?
A folyószámlahitel tényleg a keresetünk kiegészítésére alkalmas, afféle védőháló, ha valami váratlan jönne közbe. Kis összegűnek számít a többi hitelhez képest. Magánszemélyeknél a hitelkeret a beérkező jövedelemmel megegyező nagyságú lehet, vagy annak duplája, esetleg triplája. A nagyság mindig az egyéni kondíciók elbírálásakor derül ki. Ha céges folyószámlahitelt szeretne valaki, azt egy évre igényelheti, és kezdetben 500.000 forinttal.


Hogyan törlesztem vissza a hitelt?
Nagyon egyszerűen, a folyószámlára beérkező fizetéssel vagy eseti befizetéssel. A hitelkeretből használt pénzért azonban a bank már kamatot számol fel, és általában kezelési költséget is. De a törlesztés automatikusan történik, ahogy pénz folyik be.


Bármeddig használhatom a bank pénzét?
A keret kiürüléséig igen, és természetesen addig, amíg vagy le nem mondja a számlatulajdonos a folyószámlahitelt, vagy meg nem szűnteti a bank. Ez utóbbi például munkanélkülivé váláskor történhet meg, ha nem folyik be munkabér a számlára. Tehát fontos, hogy a hitel visszatörlesztődjön.


Van bármilyen hátránya ennek a hiteltípusnak?
Hátrányként maximum a „drágasága” tekinthető, mivel sokszor magas THM társul hozzá. Illetve tényleg csak kis összegű kiadásra elég. Arra nagyon jó, hogy legyen egy havi plusz anyagi védelmünk, amit nem feltétlenül kell mindig kimeríteni. Gyorsan, könnyen megigényelhető, és mindössze egyszer kell folyamodni érte. A bankok sokszor különféle kedvezményeket adnak a folyószámlahitelhez, ezért érdemes tájékozódni a különböző pénzintézetek honlapjain.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online