Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mekkora éves hozammal kecsegtet manapság a lakásba fektetett pénz?

2020-02-19 13:33:28

Mennyivel haladhatja meg a lakásvásárlásból és kiadásból származó bevétel az értékpapírokból kinyerhető profitot? Mekkora éves hozamot remélhetünk manapság egy lakás befektetési célú megvásárlásából, egyúttal hol éri meg leginkább ilyen jellegű tevékenységbe fogni?
Sokakat foglalkoztatnak manapság ezek a kérdések, mi pedig a bejegyzés keretei között a válaszokat is megadjuk rájuk.

Jelenleg ilyen mértékű hozamra számíthatunk lakásvásárlás esetén

A Takarék Index adatai alapján a használt lakás vásárlás kiadása a fővárosban átlag 8,1 százalék, vidéki nagyvárosokban pedig 8,9 százalék éves átlagos hozammal kecsegtet. Új lakás megvételével némileg alacsonyabbnak számító éves 6-7 százalékos hozamot remélhetünk, főként az új ingatlanoknál jelentkező nagyobb értékvesztés miatt.

Hogyha az ingatlan.com és a money.hu elemzését vesszük alapul, akkor valamelyest karcsúbb számokkal találkozhatunk. Budapesten például 5,5 százalékos bruttó hozamot prognosztizálnak, ami alacsonyabb a 2018-ban mért 6,1 és a 2017-es 6,7 százalékhoz képest.


A belépési küszöb kifejezetten magasan van

A prémium állampapír 5 százalékos éves hozamával összevetve első ránézésre mindenképpen a lakáskiadás tűnik a jövedelmezőbb befektetési formának. Érdemes azonban azt is megvizsgálni, hogy mekkora belépési küszöböt kell átlépnünk hozzá.

Vidéken elegendő lehet a 10-15 millió forint egy lakás megvásárlásához, a fővárosban ugyanakkor egészen 15-20 milliónál kezdődnek a legolcsóbb hirdetések. Persze Budapesten az albérlet árak is magasnak számítanak, a befektetés megtérüléséhez ugyanakkor időre van szükség.
Ha valaki hitelből szeretne lakáshoz jutni, majd pedig azt kiadni, akkor a profitábilis befektetéshez a havi nettó lakbérnek többnek kell lennie a hitel törlesztő összegénél.

Fontos adalék lehet még az is, hogy az előttünk álló években merre mennek az ingatlanárak. Nos, az ingatlanosok döntő többsége a következő néhány évre maximum 3 százalékos ingatlanár növekedést prognosztizál országos viszonylatban.

A lakásvásárlás sem teljesen kockázatmentes befektetés

Sokszor hallani a lakásvásárlással kapcsolatban, hogy kockázatmentes befektetésnek minősül. A valóságban a helyzet ennél sokkal összetettebb, ugyanis egy lakás értékét jelentős mértékben befolyásolja annak az elhelyezkedése.

Hogyha az általunk kiadási céllal megvásárolt lakás környékén egyszer csak bezárnak néhány gyárat, és a dolgozók eltűnnek a városból, akkor drasztikusan zuhanhat lefelé az ingatlanunk értéke, valamint a havonta elkérhető albérleti díj összege.

Mindig célszerű tehát alaposan utánajárni egy-egy befektetési lehetőségnek, egyúttal beszerezni minden fellelhető információt a környéken várható fejlesztésekről vagy leépítésekről.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online