Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői testületi tagság többsége nemet mondott a kormány iparűzési adóbevételt csökkentő tervére

2020-02-16 10:25:42

Amint az borítékolható volt, Gémesi György – úgy is, mint Gödöllő polgármestere és úgy is, mint a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ)  elnöke – nem hagyta szó nélkül azt, a Varga Mihály pénzügyminisztertől származó február eleji bejelentést, miszerint: a kormány tervezi, hogy az önkormányzatok iparűzési adóból származó bevételének terhére javítaná a vállalkozások gazdasági helyzetét. A javaslat szerint az iparűzési adóalapból leírható lenne a vállalatok eszközeinek értékcsökkenése, míg a kutatás-fejlesztési költségek esetében a jelenlegi kedvezményt az ötszörösére emelnék.

Gémesi György és az általa vezetett önkormányzati szövetség illetékesei szerint az intézkedés 10-15 százalékos bevételkiesését eredményezne a helyhatóságok számára, mely összeg Gödöllő esetében akár a 300 millió forintos mértéket is elérheti. Városunk első embere egy határozati javaslatot fogalmazott meg, amit a gödöllői képviselőtestület tagjai 7 igen szavazattal és 5 tartózkodással támogatottak. Íme:

Gödöllő Város Önkormányzatának Képviselőtestülete egyetért azzal, hogy kiemelten fontos nemzetgazdasági cél a magyar gazdaság versenyképességének növelése, üdvözli Magyarország Kormányának azon gazdaságösztönző intézkedéseit, amik csökkenti a vállalkozások adminisztrációs kötelezettségeit, növelik a termelékenységüket, vagy mérséklik a munkaadói járulékterheket.
A képviselőtestület – mely elsődlegesen Gödöllő város polgárainak érdekeit tartja szem előtt – ugyanakkor nem tudja támogatni a kormányzat olyan tartalmú javaslatát, ami az önkormányzati adóbevételek csökkentésére, különösen az iparűzési adóalap csökkentésére vagy az iparűzési adóbevétel feladattal történő megterhelésére irányul. Minden ilyen intézkedés a közszolgáltatások színvonalának csökkentését, a városi fejlesztések részbeni elmaradását, vagy a bevételek saját hatáskörben történő pótlását eredményezheti.
A képviselőtestület felhatalmazza Gödöllő város polgármesterét, hogy a Kormánnyal, valamint az önkormányzati érdekszövetségekkel történő egyeztetések során, továbbá a nyilvánosság előtt képviselje a képviselőtestület határozatba foglalt véleményét.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online