Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rávilágítunk majd azokra az ügyekre, amik fogva tartják a Gödöllőt!

2020-01-28 11:17:04

Ha minden a terv szerint alakul, február 13-án dönthet a gödöllői képviselőtestület a város idei költségvetéséről. A helyi büdzséről szóló vita és határozathozatal – néhány képviselőt leszámítva – többek számára jelent majd újdonságot. Így van ezzel a Fidesz-KDNP által támogatott Szövetség Gödöllőért elnevezésű, hét főből álló csapat hat tagja is. Évindító beszélgetésünk során Kolozs Csaba volt polgármester-jelöltet kérdeztük.

- Képviselő úr! Tekintettel arra, hogy az egyéni körzetekben a választást Önök nyerték meg, milyen fő szempontok alapján készülnek a Gödöllő 2020-as gazdálkodását alapvetően meghatározó számhalmaz Önök számára is elfogadható tökéletesítésére?
- A választási programunk alapját is adó „gödöllőiek 10+1 pontját” egészítettük ki az azóta hozzánk beérkezett javaslatokkal. Képviselőtársaimmal minden kerületre lebontva meghatároztuk, hogy a következő időszakban, a gödöllőiek véleményét figyelembe véve, milyen infrastrukturális fejlesztéseket tartunk kiemelten fontosnak. Ezt a javaslatot átadtuk polgármester úrnak egy általunk kért költségvetési tárgyalás során. Így a labda az ő térfelén pattog. Ez Gödöllő többségi véleményének az akarata, amit polgármester úr a költségvetés előterjesztése során nem hagyhat figyelmen kívül. A mi felelősségünk pedig az, hogy minden demokratikus eszközt felhasználva, folyamatosan figyelmeztessük erre őt és az általa irányított képviselőket. A választásra való felkészülés során folytatott egyeztetések egyértelműen meggyőztek arról, hogy ha párbeszédképes az önkormányzati vezetés, akkor a kormányzati támogatás is biztosított. Ugyanis, a kormányzattal és a helyben élőkkel párbeszédet folytató, együttműködő attitűd nélkül esélytelen a változás.

- Miután az eddigi szavazásokból kitűnik, hogy nem Önök képezik a képviselőtestületi többséget, egyfajta ellenzéki szerepkört kell felvállalniuk. Ebbe beletartozik az a „vád” is, hogy ellenszavazatukkal veszélyeztetik a büdzsé elfogadását, más szóval, a település működését. Mik azok a minimális elvárások, ami esetén igent mondanának a költségvetésre?
- Azt azért tisztázzuk, hogy – sajnos – nem szereztünk képviselőtestületi többséget, hiszen a polgármester úr jelenleg egy 34 szavazatot kapott alpolgármesterrel biztosítja azt. Mi minden értelmes, a gödöllőiek javát szolgáló javaslatot támogattunk eddig is, és ezután is így teszünk majd. A pazarló pénzszórást (például: az egészségügyi dolgozók jutalmát meghaladó belső bizalmi személyek kifizetései, gyanús ügyek, „álszerződések”, önkormányzati lakások, kabinet költései) továbbra is szóvá tesszük, hiszen ez a szavazók által ránk ruházott felelősségünk. Mivel mi átfogó változásokat szerettünk volna a kommunális adó azonnali eltörlése után, ahol nem csak önmagában a város üzemeltetésén van a hangsúly, ezért óriási elvárásaink nincsenek az idei költségvetéssel kapcsolatosan, miután ez a folyamat évtizedekre visszanyúló és berögzült irányok alapján működik a városban. Azt, hogy igent mondunk-e rá vagy sem, meglátjuk. Egyelőre tanulmányozzuk a napokban megküldött tervezetet, ami előrelépés ahhoz képest, hogy az elmúlt években a polgármester saját képviselői is szinte csak az előterjesztéskor szembesültek azzal, amit megszavaztak.

- Egy korábbi interjújában megemlítette, erkölcsi felelősségük, hogy Gödöllőn visszaállítsák a szolgáló intézmény alapú önkormányzatiságot, és folyamatosan tükröt tartsanak a polgármester úrnak. Meddig juthat el ez a folyamat 2020-ban?
- Erről csak az jut eszembe, hogy „tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken”. Ilyenkor, ha nem az elvárt választ kapja a kérdésfeltevő, akkor – ha nem is a mese szerint jár el – már érthetjük az elmúlt hónapok történéseit. Két konkrét ügyet emelnék ki az elmúlt hetek történéseiből. A tüdőgondozó és a sportcsarnok építése esetében is tükröt tartottunk a polgármesternek és csapatának. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy milyen anomáliák keletkeztek, illetve keletkezhetnek akkor, ha kapkodás, átgondolatlanság vagy a magánérdekek érvényesítése jellemzi a politikát. Ezután is rávilágítunk majd azokra az ügyekre (például: szálloda, városháza), amik fogva tartják a várost, és szűkítik a mozgásteret. De az erős ellenzéki szerepünk már önmagában is egy tükör a számukra, mert voltak esetek (mondjuk: önkormányzati lakások piaci ár alatti bérlése vezetőknek, versenyhelyzet nélküli alapanyag beszerzés a közétkeztetésnél), ahol érezték, hogy ami eddig történt, az nem mehet már tovább Gödöllőn egy erős ellenzék színrelépése után, így saját maguk változtattak az elmúlt évtizedek szokásain. Szeretnénk, ha egy átlátható helyzet valósulna meg városunk gazdálkodásában, ami a jövő egyik fontos célja lesz számunkra.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online