Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miért különösen fontos az önismeret szülőként?

2019-12-13 11:07:09

Elégedetlen az életével? Képtelen szembenézni önmagával? Mielőtt gondolatban megválaszolná ezt a kérdést, tudnia kell, hogy nincs ezzel egyedül. Sok felnőtt menekül inkább szereptévesztésbe azért, hogy ne kelljen ránéznie a saját életére. Ez azt jelenti, hogy a fókuszt áthelyezik valami egészen másra – szülőként például a gyermekre.
Kiemelkedő fontosságú, hogy szánjon elég időt gyermekére. Ám ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnia önmagát és az igényeit. Hiszen a kisgyerekek érzik, hogy szüleik mennyire vannak jól vagy sem. Ők is akkor lesznek a legnyugodtabbak, ha önnek szülőként a saját lelki világában harmónia van.

Ártó fókusz, fojtogató szeretet

Abban az esetben, ha ön alapvetően nem érzi jól magát a bőrében, nincs önismerete, és nem akar a saját igényeire fókuszálni, az összes figyelme a gyermekre összpontosul. Ez talán elsőre nem hangzik „olyan rosszul”, pedig valójában óhatatlanul is elkezdhet erősebb elvárásokat támasztani vele szemben.

Ő, persze, mindent megtesz azért, hogy megpróbáljon megfelelni ezeknek – vagy menni fog vagy nem. Így egy idő után megjelenik a megfelelési kényszer, és felborul a család egyensúlya. Tudniillik az elvárások mögött gyakran az ön meg nem valósult álmai állnak. Végül a gyermek nem a saját, hanem a szülei életét kezdi élni, és sosem lesz boldog.
Amennyiben ezt el akarja kerülni, egyszerűen hagyja, hogy megtalálja a saját érdeklődési körét, kifejlődhessen a saját gondolkodása, és megfogalmazhassa a saját vágyait.


Önismeret nélkül nem megy

Szülőként ön felelős azért, hogy gyermeke azt az életet élje, amit neki szánt a sors – megfelelési kényszer nélkül. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő önismeret, hiszen enélkül nem fogja tudni meglátni – sem ön, sem más szülő –, hogy a saját el nem ért céljait próbálja a gyermeken keresztül beteljesíteni.

Félreértés ne essék, nincs semmi gond azzal, ha valaki szülőként ilyen helyzetbe került. Szerencsére lehet rajta változtatni! Tudom, hogy minden szülő, így ön is a legjobbat szeretné gyermekének, ezért árulom el a kulcsmondatot: nem mindegy, hogy a szeretet vagy a félelem teréből neveljük fel a lurkókat.

A félelem teréből terelgetve benyomjuk a megfelelési kényszer gombját, és akkor ez fogja mozgatni. Akkor egész életében attól fog félni, hogy nem tudja megugrani az elvárásokat. Ez végül szorongáshoz és elfojtáshoz vezethet.

Engedje meg a kiteljesedést

Az egészséges keretek kialakításával és a megfelelő önismerettel képes lesz szárnyakat adni gyermekének – ön és minden más szülő is. Az önismeret abban segít, hogy tisztábban láthassa az életét, önmagát és a saját vágyait. Így ön és gyermeke is azzá az emberré válhat, akinek lennie kell.

Úgy érzi, segítségre van szüksége? Nem boldogul az önismeret rögös útvesztőjében? Akkor látogasson el Kiss Henriett oldalára, ahol megtalálja a szükséges segítséget!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online