Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hagyományos karácsonyi ételek – alapfogások az ünnepre

2019-12-10 09:10:49

Minden családban más és más a hagyománya annak, hogy mi kerül az ünnepi asztalra, azonban vannak bizonyos ételek, amik szinte mindenkinél megjelennek a karácsonyi menüsorban. És nem mellékesen, kutyáink sem fogják bánni, ha marad egy kis maradék!
Ezekből szemezgettünk most néhányat, természetesen, receptekkel együtt. Jöjjeneka klasszikus karácsonyi ételek:

Töltött káposzta füstölt csülökkel
Hozzávalók:

• 1 kg sertés darált hús
• 1/4 kg rizs
• 2-3 fej vöröshagyma
• zsír
• pirospaprika
• só
• bors
• 1 doboz sűrített paradicsom
• 1 üveg paradicsomlé
• 1 kisebb füstölt csülök
• füstölt szalonna
• 3 közepes fej édes káposzta
• 2 gerezd fokhagyma

A darált húst egy tálba rakjuk, a rizst megmossuk, és hozzáadjuk a húshoz. A hagymákat zsíron megpirítjuk, majd pirospaprikával megszórjuk (ez egy pörkölt alap), ráöntjük a húsra és a rizsre. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a sót, a borsot és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozzuk. A káposzták közepét kivágjuk, forró, de nem lobogó vízbe helyezzük fejjel lefelé. A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedjük őket. A levelekről a csumát levágjuk, a közepénél kétfelé hasítjuk, majd a tölteléket belerakjuk úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjunk. A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágjuk, a fazék aljára rakjuk, majd megszórjuk egy maréknyi apróra vágott pirított szalonnával, és sorban lerakjuk a töltött káposztákat. A csülköt kisebb darabokra vágjuk és minden sor káposztára rakunk egy sor csülköt. A végén felöntjük vízzel hígított paradicsomlével majd készre főzzük. Forrás: receptneked.hu


Rántott ponty
Hozzávak:
8 megtisztított pontyszelet


A mártáshoz:
• 5 dkg gomba
• 1 citrom leve
• 1 alma
• 2 üveg majonéz
• 2 evőkanál száraz fehérbor
• 4 evőkanál tejszín
• 1 kávéskanál vöröshagymakrém
• 2 csapott kávéskanál őrölt fehér bors
• 1 kávéskanál porcukor

A pontyot megmossuk, kissé beirdaljuk, alaposan besózzuk, állni hagyjuk. A gombát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés citromlével elkevert vízbe tesszük. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. A mártáshoz a gombát a citromos vízben megpároljuk, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A majonézhez keverjük a bort és a tejszínt. Hozzáadjuk a vöröshagymakrémet, az almát és gombát, az őrölt borssal, kevés porcukorral és a maradék citromlével ízesítjük. A halat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró, de nem túlhevített olajban aranysárgára sütjük. A mártással és főtt burgonyával kínáljuk.

Mákos bejgli
Hozzávalók:

Tészta:
• 4 dl tejföl
• 25 dkg sertészsír
• 4+1 tojás
• 6 ek cukor
• 2 kk só
• 10 dkg élesztő
• 120 dkg liszt

Máktöltelék:
• 60 dkg darált mák
• 30 dkg cukor
• 2,5 dl víz
• 2 csomag vaníliás cukor
• 1 citrom reszelt héja
• 10 dkg mazsola
• 1 kk fahéj

A töltelékhez ledaráljuk a mákot majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot, a fahéjat. A vizet felforraljuk a cukorral és mazsolával, ha a cukor felolvadt hozzáadjuk a mákos keveréket. Kihűtjük. A tésztához a tejfölt, a zsírt, a 4 tojást a cukorral és a sóval összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel. Könnyen gyúrható, nyújtható tésztát készítünk, amit 6 részre osztunk. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük a mákkal. A rövidebb oldalán a széleit ráhajtjuk, majd a hosszabbik oldalánál feltekerjük, tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással, az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Forrás: receptneked.hu


Stúdióbeszélgetések Gödöllő és környező települések sportolóival

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online