Hagyományos karácsonyi ételek – alapfogások az ünnepre
Minden családban más és más a hagyománya annak, hogy mi kerül az ünnepi asztalra, azonban vannak bizonyos ételek, amik szinte mindenkinél megjelennek a karácsonyi menüsorban. És nem mellékesen, kutyáink sem fogják bánni, ha marad egy kis maradék! Ezekből szemezgettünk most néhányat, természetesen, receptekkel együtt. Jöjjeneka klasszikus karácsonyi ételek:
Töltött káposzta füstölt csülökkel Hozzávalók: • 1 kg sertés darált hús • 1/4 kg rizs • 2-3 fej vöröshagyma • zsír • pirospaprika • só • bors • 1 doboz sűrített paradicsom • 1 üveg paradicsomlé • 1 kisebb füstölt csülök • füstölt szalonna • 3 közepes fej édes káposzta • 2 gerezd fokhagyma
A darált húst egy tálba rakjuk, a rizst megmossuk, és hozzáadjuk a húshoz. A hagymákat zsíron megpirítjuk, majd pirospaprikával megszórjuk (ez egy pörkölt alap), ráöntjük a húsra és a rizsre. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a sót, a borsot és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozzuk. A káposzták közepét kivágjuk, forró, de nem lobogó vízbe helyezzük fejjel lefelé. A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedjük őket. A levelekről a csumát levágjuk, a közepénél kétfelé hasítjuk, majd a tölteléket belerakjuk úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjunk. A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágjuk, a fazék aljára rakjuk, majd megszórjuk egy maréknyi apróra vágott pirított szalonnával, és sorban lerakjuk a töltött káposztákat. A csülköt kisebb darabokra vágjuk és minden sor káposztára rakunk egy sor csülköt. A végén felöntjük vízzel hígított paradicsomlével majd készre főzzük. Forrás: receptneked.hu
Rántott ponty Hozzávak: • 8 megtisztított pontyszelet • só
A mártáshoz: • 5 dkg gomba • 1 citrom leve • 1 alma • 2 üveg majonéz • 2 evőkanál száraz fehérbor • 4 evőkanál tejszín • 1 kávéskanál vöröshagymakrém • 2 csapott kávéskanál őrölt fehér bors • 1 kávéskanál porcukor
A pontyot megmossuk, kissé beirdaljuk, alaposan besózzuk, állni hagyjuk. A gombát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés citromlével elkevert vízbe tesszük. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. A mártáshoz a gombát a citromos vízben megpároljuk, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A majonézhez keverjük a bort és a tejszínt. Hozzáadjuk a vöröshagymakrémet, az almát és gombát, az őrölt borssal, kevés porcukorral és a maradék citromlével ízesítjük. A halat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró, de nem túlhevített olajban aranysárgára sütjük. A mártással és főtt burgonyával kínáljuk.
Mákos bejgli Hozzávalók: Tészta: • 4 dl tejföl • 25 dkg sertészsír • 4+1 tojás • 6 ek cukor • 2 kk só • 10 dkg élesztő • 120 dkg liszt
Máktöltelék: • 60 dkg darált mák • 30 dkg cukor • 2,5 dl víz • 2 csomag vaníliás cukor • 1 citrom reszelt héja • 10 dkg mazsola • 1 kk fahéj
A töltelékhez ledaráljuk a mákot majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot, a fahéjat. A vizet felforraljuk a cukorral és mazsolával, ha a cukor felolvadt hozzáadjuk a mákos keveréket. Kihűtjük. A tésztához a tejfölt, a zsírt, a 4 tojást a cukorral és a sóval összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és összegyúrjuk a liszttel. Könnyen gyúrható, nyújtható tésztát készítünk, amit 6 részre osztunk. Kinyújtjuk a cipókat és megtöltjük a mákkal. A rövidebb oldalán a széleit ráhajtjuk, majd a hosszabbik oldalánál feltekerjük, tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással, az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Forrás: receptneked.hu
|
Online kaszinók
Magyarország
Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói
|