Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Disznótoros-ínyencségek a GKRTE év végi gasztronómiai versenyén

2019-12-08 15:24:01

Tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) az év végi hagyományőrző gasztronómiai versenyét, ami 2010 óta dr. Ketter László nevét viseli. A december 7-én Dányban, a Gyöngyvirág Vendéglőben lezajlott eseményen két kategóriában (hagyományőrzők, vendéglátó-ipari tanulók/főiskolai-egyetemi hallgatók) hirdettek eredményt.
A résztvevőknek disznótoros tematikájú ételekből (levesek, előételek, főételek, valamint befejező fogások, desszertek) készült menüsorok finom és szakszerű elkészítésével kellett meggyőzni az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend képviselője, Garaczi János szakmai irányításával véleményt formáló zsűri tagjait.

Ez a hagyományőrzők között a – gasztronómiai megmérettetésen az abszolút győztesen járó vándorserleggel is elismert – Nyugállományú Honvédők Nagytarcsai Egyesülete orjalevest, vasi toroskáposztát, sülteket, hurkát, kolbászt körettel, illetve hájas süteményt készítő és feltálaló csapatának sikerült a legjobban.
A vendéglátó-ipari tanulók mezőnyében az egri Eszterházy Károly Egyetem Gazdaságtudományi Intézet Turizmus Tanszékének egysége diadalmaskodott. A kategória győztesét megillető díjat a hurkaropogós mustáros jus-sal, szilvacsatnis házi kolbász, sült hagymás vér, tepertős tésztakosárban, bőrös malacgerinc lilakáposzta mártással, szalonnás gancával és variációk hájas tésztára menüjükkel érdemelték ki.
A közönségdíjjal a dányi Hűség Súlya Nyugdíjasklub formációja büszkélkedhetett, amelynek tagjai orjalevest, véres-májas hurkát hagyományosan és „dedelkába” (fodorhártya) töltve, töpörtyűs pogácsát, illetve meggyes kelt rétest készítettek.

A verseny abszolút győztese nevében Papp Jánosné asszony vette át az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend” vándordíjat. A nyertes csapat tagjai Garaczi János, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagymestere, Bene Sándor, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Gasztronómiai Főkancellárja, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének elnöke, ifjabb Gombás András zsűritag, Gódor Lajosné, Dány település polgármestere, valamint Perna Pál, a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület elnöke társaságában

A gasztronómiai versennyel párhuzamosan zajló szakmai konferencián és közgyűlésen a GKRTE legfőbb döntéshozó szerve jóváhagyta 2020 januárjától fizetendő tagsági díjakat. A határozat alapján a diákoknak és a nyugdíjasoknak 9.200 forintot kell fizetniük, míg a magánszemélyektől 34.500 forintot kérnek el egy évre. Az agro-turisztikai kategóriába sorolt tagokat 36 ezer forintos díjfizetési kötelezettség terheli, a vállalkozók, illetve egyéb szervezetek és intézmények pedig 92 ezer forintos, ez irányú kiadással számolhatnak jövőre. A legnagyobb összegű tagdíjjal, éves szinten 110 ezer forinttal, az idegenforgalomhoz közel állónak tekintett vállalkozásoknak kell hozzájárulniuk a GKRTE költségvetési bevételéhez. Az egyesülethez csatlakozott önkormányzatok tagdíja – a települések kategória-besorolásától függően – lakosonként 84, 86 és 92 forintos fizetési kötelezettséggel lesz egyenértékű a következő évtől. A legmagasabb összeg az egyesület vonzáskörzetébe tartozó városokra vonatkozik.
Amennyiben a gödöllői városvezetés úgy döntene, hogy visszalép az egyesületbe, tagdíja 2020-ban alig maradna el a 3 millió forinttól.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online