Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan kerüljük el a nyugdíjkorhatár emelést?

2019-11-02 10:09:40

Előbb vagy utóbb mindannyian nyugdíjba vonulunk, de egyáltalán nem mindegy, hogy mikor. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár. Vagyis azok a nők és férfiak, akik 1957-ben vagy azt követően születtek, legkorábban 3 év múlva, 2022-ben mehetnek csak nyugdíjba.

Öregedő társadalmak
Természetesen nem csak hazánkat érinti a nyugdíjkorhatár emelése. A fejlett országok többségében folyamatosan emelkedik az öregségi ellátásban részesülők aránya, mely több okra is visszavezethető.

Egyrészt az emberek a folyamatosan fejlődő orvostudománynak köszönhetően egyre tovább élnek, másrészt pedig egyre kevesebb gyermek születik, így a nyugati társadalmak fokozatosan elöregszenek.
Emiatt egyre több olyan tanulmány lát napvilágot, amely a nyugdíjkorhatár további emelésére ösztönzi az egyes országokat.

72 év lesz az új nyugdíjkorhatár?
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy átfogó tanulmányában több országnak is javasolta a nyugdíjkorhatár további emelését. Eszerint az OECD országok átlagában 8,4 évvel kellene megemelni a jelenleg érvényben lévő korhatárokat ahhoz, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható maradjon.

Természetesen a tanulmány készítői ezt az átlagot úgy határozták meg, hogy minden más befolyásoló tényezőt változatlannak tekintettek. Vagyis változatlan születésszám, változatlan nyugdíjjárulékok és változatlan nyugdíj kifizetések mellett kalkulálták ki ezt a több mint 8 éves emelést.

Magyarország vonatkozásában az OECD – ha hazánkban is változatlannak tekintjük az említett egyéb tényezőket – 7 évvel javasolja megemelni az aktuálisan érvényben lévő nyugdíjkorhatárt. Vagyis ez alapján hazánkban akár 72 évre is nőhetne a korhatár.

Ez, első hallásra, nyilvánvalóan ijesztő, azonban érdemes azzal együtt szemlélni ezt az értéket, hogy az emberek egyre tovább élnek. Míg egy 1950-ben született férfi várható élettartama a születéskor 60 év volt, egy 1996-ban születetté 66, addig a 2000-es évek közepén született fiúgyermekek már várhatóan 70,5 éves korukig fognak élni. Ugyanez nőknél 64, 74, valamint 78 év. Vagyis az inaktivitási idő változatlan nyugdíjkorhatár mellett - elsősorban a nőknél - jelentősen megemelkedne.

Néhány környező országban még a hazainál is nagyobb korhatáremelést javasol az OECD: Ausztriában 9, Szlovéniában és Szlovákiában pedig 10 évvel kellene növelni a nyugdíjba vonulás korhatárát ahhoz, hogy az érvényben lévő nyugdíjrendszer fenntartható maradjon.


Mit tegyünk, hogy a nyugdíjkorhatár emelés ne érintsen bennünket?

Bár egyelőre Magyarországon hivatalosan nincs tervben a nyugdíjkorhatár további emelése, minél fiatalabb valaki, annál nagyobb esélye van arra, hogy ez bizonyos idő múlva mégis bekövetkezik. Ha azonban felkészültek vagyunk, bennünket nem érint majd az emelés.

Létezik ugyanis egy olyan megoldás, amely egyszerre segít a megfelelő időskori anyagi biztonság elérésében, valamint a nyugdíjkorhatár emelésének elkerülésében. Ez pedig nem más, mint a nyugdíjbiztosítás, ami az egyetlen olyan nyugdíj-előtakarékossági forma jelenleg hazánkban, amely a szerződés megkötésekor érvényben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor fizet.

Mit kell tudnunk a nyugdíjbiztosításról?
A nyugdíjbiztosítás az egyik legnépszerűbb nyugdíjcélú megtakarítás. Népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy hatalmas a termékkínálata (több mint 70 féle különböző konstrukció érhető el), így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Katás vállalkozóknak, valamint GYED-en, GYES-en lévő kismamáknak különösen ajánlott, hiszen ennél a nyugdíjcélú megtakarításnál a szerződő és a kedvezményezett személye különböző lehet.

Amennyiben megtakarításainkat nyugdíjbiztosításban gyűjtjük, különböző befektetési alapokból választhatunk attól függően, hogy mennyire vagyunk kockázatkedvelők vagy épp kerülők. Emellett, kedvezményesen, különböző opcionális, kiegészítő biztosításokat is választhatunk.

A nyugdíjbiztosítás további előnye, hogy a szerződéskötést követő 2-3 év elteltével megváltozott életkörülményeinkhez alakítható. Csökkenthető vagy növelhető a biztosítási díj nagysága, szüneteltethető átmenetileg a díjfizetés, vagy akár vissza is vásárolható a szerződés, bár ez utóbbi komoly költségekkel járhat.

Milyen hátrányai vannak?
Egyik legnagyobb hátránya akár előnyként is felfogható. A több mint 70 féle különböző módozatot ugyanis nagyon nehéz átlátni, de ilyen hatalmas kínálat mellett biztosak lehetünk abban, hogy számunkra is lesz megfelelő konstrukció.
Nagyon különbözőek az egyes termékek költségei is, amit mindenképpen érdemes összehasonlítani a végső döntés előtt.

A költségek mellett pedig érdemes arra is figyelnünk, hogy nyugdíjbiztosításunkat - céljának megfelelően - minél tovább fenntartsuk. Ha ugyanis a szerződésben rögzített nyugdíjkorhatár elérése előtt szeretnénk hozzájutni a pénzünkhöz, akkor az addig kapott összes állami támogatást 20 százalékkal növelten vissza kell fizetnünk.

Amennyiben tehát nem szeretnénk 65 éves korunk után is dolgozni, érdemes minél előbb felkeresni egy független szakértőt, aki ingyenes tanácsadás keretében segít eligazodni a különböző nyugdíjbiztosítási módozatok között. Így biztosan nem esünk bele abba a csapdába, hogy esetleg túl magas költségű, vagy nem a jelenlegi élethelyzetünknek és céljainknak megfelelő megtakarítást választottunk. Kép forrása: www.freepik.com


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online