Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vécsey László: Gémesi György mozgástere erősen leszűkült

2019-10-21 14:05:19

Él környezetünkben (legalább) egy olyan politikus, aki nem csupán egyetlen település választási eredményére fókuszált október 13-án. Igen, Vécsey Lászlóról, a gödöllői központú választókerület kormánypárti országgyűlési képviselőjéről van szó. Rövid értékelésre kértük őt. Lássuk, mit válaszolt a honatya!

- Képviselő úr! Ön 17 település – 5 város és 12 nagyközség, illetve község – parlamenti képviselője. Gondolom, cseppet sem volt mindegy, hogy milyen véleményt alkotnak az itt élők? Viszontlátta a befektetett munkát?
- Az önkormányzati választás alapvetően a helyi ügyekről szól. Településeinken a polgármesterek, önkormányzati képviselők öt éves teljesítményét értékelik ilyenkor a választópolgárok. Persze, minél nagyobb egy település, minél kisebb a személyes ismeretségek szerepe, annál nagyobb mértékben keverednek a választói döntésbe országos pártpolitikai megfontolások. Választókerületünk tizenhét településéből 8 helyen került új polgármester az új testületek élére.

-  Melyek azok a települések, ahol – az Ön szemszögéből nézve – kedvezően alakult a választási eredmény, és melyek azok, ahol elmaradtak az arányok a várakozástól?
- Gödöllő, Kerepes és Isaszeg eredményeit nagyon szépnek tartom. De a többi településen sem mondanám az eredményeket bármilyen szempontból kedvezőtlennek. A 8 új polgármester mellett több helyen jelentősen cserélődött a képviselőtestület is, sok új képviselő került a testületekbe. Az új tisztségviselők szándékainak, terveinek feltérképezése jó ideig el fog tartani.

- Hogy látja, mit üzentek a körzetben lakó szavazók a jövőre, egészen pontosan 2022 tavaszára nézve?
- Mindenképpen változást szeretnének, ami egészen természetes és nem is újkeletű igény. Erre az igényre rá kell éreznünk és elébe kell mennünk.


- Legyünk egy kicsit elfogultak! Gödöllőn a Fidesz-KDNP-s képviselők száma kettőről hétre emelkedett, ami jelentős előrelépés. A polgármester-váltás azonban elmaradt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a fővárosban is az ellenzék nyert, akkor – enyhe túlzással – azt mondhatjuk, hogy Ön „beszorult” két, kormánykritikus várospolitikus közé. Hogy lehet ebből a helyzetből profitálni?

- Kolozs Csaba és csapata a gödöllőiek hatalmas támogatásával megnyerte az egyéni körzetek többségét. Ilyen Gödöllőn csak egyszer, 2002-ben fordult elő a rendszerváltás óta. A polgármester-váltásról sem sokkal maradtunk le. Gödöllő régi-új polgármesterének mozgástere erősen leszűkült az által, hogy a város erőforrásait a továbbiakban nem tudja korlátlanul önös pártpolitikai céljainak alárendelni. A főváros elvesztését nagyon fájlalom ugyan, de a kialakult helyzetnek lehet előnyös következménye is. Eddig Gémesi György mindenért a kormányra mutogatott. A választási eredmények alapján nyilvánvalóvá vált, hogy polgármester úr és a budapesti főpolgármester egyértelműen azonos pártcsaládhoz, azonos kultúrkörhöz tartozik. Gémesi György bebizonyíthatja végre, hogy a nézet- és érdekazonosságukra épülő együttműködésük a kormánnyal való eddigi terméketlen szembenállás helyett Gödöllő és a főváros számára is kölcsönös előnyöket tud biztosítani.

- Mik azok a kiemelt területek, ahol a gödöllői Fidesz-KDNP-s képviselők segítségére lesz annak érdekében, hogy a programban vállalt ígéretek megvalósuljanak? Már csak azért is, mert a tíz egyéni körzetből hatban az Önök pártcsaládjának jelöltje kapott bizalmat, és az összesített adatokból az derül ki, hogy Gödöllő a változásra voksolt.
- Önkormányzati tapasztalataimat és kormányzati kapcsolataimat továbbra is rendelkezésükre bocsátom. De, ne feledjük: amennyiben a lokálpatrióta klub képviselői mellé csatlakozik a mérleg nyelvét jelentő A Hely az Érték Egyesület listás képviselője, akkor a várost a továbbiakban is Gémesi György fogja irányítani. Csak neki lesz lehetősége a programját megvalósítani, hiszen többségét minden kérdésben érvényesíteni tudja. Egészen addig, amíg ezt a különös koalíciót képesek lesznek fenntartani.
Viszont teljesen egyetértek azzal, hogy Gödöllő a változásra voksolt. A hét képviselőnknek – vállat vállnak vetve – mindent meg kell tennie azért, hogy ez a változás be is következzék. Ebben pedig elsődlegesen a Szövetség Gödöllőért bázisának további kiterjesztésére kell koncentrálniuk. Ezt a munkát csak ők tudják elvégezni. Országosan és Gödöllőn is a jó kormányzati politika folytatása révén meg kell őriznünk eddigi hűséges támogatóinkat, melléjük pedig Csabának és a csapatnak hiteles munkával meg kell hívnia a jelenleginél szélesebb körből mindazokat, akik Gödöllőn a változást óhajtják. Pontosan azért, hogy megvalósulhasson az a programjuk, amire Gödöllőn példátlanul sokan szavaztak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online