Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A Gödöllői Királyi Kastély a megyei értéktár ékköve

2019-09-08 10:45:46

- Bő három és fél éve, 2016 januárjában jelentette be, hogy önálló régió lesz Pest megye 2021-től. Milyen előnyökkel jár ez a megye és Gödöllő számára?
- A fővárostól való leválás célja, hogy a Budapesthez képest kevésbé fejlett Pest megyére kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek legyenek érvényesek 2020 után. A megye települései ugyanis semmivel sem nyertek többet Budapest közelségéből, mint bármelyik hazai nagyváros. Uniós forrásból sem jutott több, sőt, kevesebb, ezért is hozta létre a kormány a Pest Megyei Kompenzációs Alapot, amivel 80 milliárd forintot biztosított a megye számára. Így minden településünk – tehát Gödöllő is – több pénzhez jutott.

Szabó István aláírja az önálló Pest megye régió térképét, 2016 januárjában a Megyeházán

- Milyen fejlesztések valósultak meg ebből a megyében és a településünkön?

- Olyan nagyságú beruházásokat hajtottunk végre, amikre nem volt példa az elmúlt évtizedekben Pest megyében. Hatvan egészségügyi szakrendelő épül vagy újult meg a megyében, 285 kis- és középvállalkozást nyert összesen 9 milliárd forintot telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre, 123 településen épültek vagy újultak meg utak 11 milliárd forintból; 81 településen épül óvoda/bölcsőde, 80 kilométer hosszú belterületi kerékpárút épül, ipari parkokat alakítottunk ki, megoldottuk több település csapadékvíz-elvezetését, 20 település élelmiszerpiaca újul meg.  Az elmúlt hónapokban nem volt olyan nap, amikor ne lett volna egy elkészült fejlesztés átadója a megye valamelyik településén.
Gödöllő 760 millió forintnyi pályázati forráshoz jutott hozzá. Ebből épül meg az észak-déli irányú kerékpárút I. üteme, illetve megújulnak a belterületi utak. Fontos, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem helyi vállalkozások is kaptak támogatást telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre.

- A megyei önkormányzat gyűjti össze a Pest megyei értékeket. Hol tart ez a munka?

- Ez egy igazi sikertörténet. Nemcsak az értékek száma miatt, ami már jóval meghaladja a kétszázat, hanem, ahogy az emberek, a települések reagáltak erre a kezdeményezésre. Nagyszerű az élmény, ahogy újra felfedezzük egymás értékeit. Természetesen, az ország egyik legszebb kastélya, a Gödöllői Királyi Kastély is az értéktárunk része, nem véletlenül volt itt az értékeinket bemutató vándorkiállítás első állomása.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online