Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan számítjuk ki a keringető szivattyú emelőmagasságát?

2019-08-22 17:22:51

A keringető szivattyúkat más néven centrifugál szivattyúknak is hívják. Bármely elnevezésről is legyen szó, a Monojet Kft. forgalmazásában vegyi centrifugál szivattyúkat vásárolhatnak meg, amik kiválóan alkalmasak vegyszerek szállítására, továbbá – úgynevezett – víz centrifugál szivattyúkat is árusítanak.

Ezen szivattyúkat széles körben lehet alkalmazni az ipar legkülönbözőbb területein, akár Gödöllőn is. A vegyi centrifugál szivattyúk, például, kedvelt termékek a galvanizáló üzemekben, illetve minden olyan helyen, ahol tömény, nagy koncentrációjú vegyszert szállítanak üzemen belül. A víz centrifugál szivattyúk ott elengedhetetlen kellékek, ahol víz alapú közeg keringetéséről, végponthoz történő eljuttatásáról beszélünk.

Fontos az üzemi paraméter!
Centrifugál szivattyúk megvásárlásakor fontos, hogy észben tartsuk az üzemi paramétereket, mert ez is meghatározza, hogy mekkora munkabírása lesz a szerkezetnek. Az üzemi paraméter ez esetben nem más, mint az üzemi nyomás és az üzemi szállítási teljesítmény. Ez a munkapont. A centrifugál szivattyú esetében ne feledkezzünk meg arról, hogy ez a két paraméter (nyomás és szállítás) csak egymás rovására változtathatók.

A centrifugál szivattyúk többségében ráfolyásos elven működtethetők, ami azt jelenti, hogy a szívócsonk mindig a közegben kell, hogy álljon, legyen pozitív előnyomása. Ez úgy biztosítható, hogy a tartályból ráfolyatják a szívócsonkra a közeget. Maga a közeg, mire eljut a végponthoz, a rendszer nyomása különböző okokból kifolyólag (például: súrlódás) esni fog.


A keringető szivattyú jelleggörbéje

Ha nő a szállítási teljesítmény, akkor csökken a nyomás és fordítva. Épp ezért, egy centrifugál szivattyú jelleggörbéje egy negatív meredekségű görbe lesz. Ennek az „Y” tengelyén fog szerepelni az emelőmagasság (méterben kifejezve), az „X” tengelyen szerepel a szállítási teljesítmény (m3/h vagy l/h mértékegységben kifejezve).

A keringető szivattyú emelőmagasságának számítása
Ha jobban megvizsgáljuk a nyomásesés okát, rögtön szembe tűnik, hogy a folyadék áramlik a szivattyúhoz tartozó csőrendszerben, nagy a súrlódás a cső falával, lassulhat az áramlás az íveknek, kanyaroknak köszönhetően, valamint a különböző szerelvények miatt is. A nyomáseséssel, nyomásvesztéssel mindenképp számolni kell, mire a közeg eljut egyik végponttól a másikig.

Először vizsgáljuk meg, hogy a szivattyú végpontjához hány méteren fog felmenni a közeg, mekkora lesz a nyomásveszteség. Ehhez olyan képletet használunk, ahol kimutatható az egyenes csőszakaszban és az áramlást irányító elemekben a nyomásesés.

Milyen adatok lesznek szükségesek a pontos számításhoz?
• A csőszakasz hosszára (l)
• A cső átmérőjére (d)
• A közeg közepes sebességére, ahogy átáramlik az adott csőszakaszon vagy a szerelvényen (v)
• A csősúrlódási tényezőre (λ)
• Az, úgynevezett,. szerelvény veszteségének tényezőjére (ξ)
• Az átáramló közeg sűrűségére (ρ)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online