Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hogyan szabályozza a törvény az ár feltüntetését és a termék csomagolását?

2019-08-06 10:58:41

Ár feltüntetése
A fogyasztót írásban kell tájékoztatni a fogyasztóknak megvételre kínált termék eladási áráról, az egységáráról és a szolgáltatás díjáról. Ritkán fordul elő és keveseket érint, de ezt a szabályt az árverés útján értékesítendő termékre nem kell alkalmazni, ha annak kikiáltási (induló) árát az árverési tájékoztatóban meghatározták.

Az eladási árat, az egységárat és a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni.
Az eladási árat, az egységárat és a szolgáltatás díját Magyarország törvényes fizetőeszközében kifejezve, a fizetőeszköz nemét (forint) vagy annak rövidítését (Ft) megjelölve kell feltüntetni. Kivétel a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás.

A termék eladási áraként és egységáraként, illetve a szolgáltatás díjaként a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni. Nem helyes az a kereskedői gyakorlat, miszerint a fogyasztóval (vásárlóval) úgynevezett nettó árat közölnek, különösen az informatikai termékek vásárlói panaszkodnak miatta. A fogyasztót (vásárlót) az érdekli, hogy a termékért mennyit kell fizetnie és azt sem lehet elvárni, hogy számolja ki az áfás árat.

Ha a termékre vonatkozó kereskedelmi kommunikáció megjelöli a termék eladási árát, az egységárat is meg kell adni. Jogszabály kivételt meghatározhat.
Több eladási ár vagy szolgáltatási díj egyidejű feltüntetése esetén a vállalkozás köteles a feltüntetett legalacsonyabb eladási ár vagy szolgáltatási díj felszámítására.

Csomagolás

A terméket úgy kell csomagolni, hogy a csomagolás óvja meg a termék minőségét, könnyítse meg szállítását, ne befolyásolja hátrányosan a termék minőségét vagy mennyiségét. A csomagolásra vonatkozó rendelkezések megtartására a gyártó, az ár feltüntetésére vonatkozó rendelkezések megtartására a forgalmazó, illetve a szolgáltatást értékesítő vállalkozás köteles.

Ha a gyártó nem tesz eleget a kötelezettségeinek, a forgalmazó köteles azt pótolni. Az eljáró hatóság felhívására a vállalkozás köteles igazolni, hogy a csomagolásra, illetve az árfeltüntetésre vonatkozó kötelezettségeinek eleget tett.

A fogyasztói jogviták rendezésére vonatkozó kérelmeket postai küldeményként a Pest Megyei Békéltető Testület 1119 Budapest, Etele út 59-61. II. em. 240 alatti címére lehet feladni.


A Fogyasztói Jogviták című fogyasztóvédelmi magazin műsor elérhető és visszanézhető a FIX Televízió hivatalos honlapján és a YouTube oldalon is. Kéthetenként új műsor látható a képernyőn, páros héten, csütörtökön, 21 óra 15 perckor.

Szeptemberben jövőtervezés a képernyőn! Tudják-e a lap Olvasói, hogy mennyi lesz a vállalkozók nyugdíjba beszámítható szolgálati ideje az egyes adózási lehetőségek választása esetében. A műsor szakértő vendége Kis J. Ervin igazságügyi szakértő, pénzügyi tanácsadó.
Kedves Olvasóim! Legyenek naprakészek fogyasztóvédelemből! Látogassanak el az online felületre és nézzék a fogyasztóvédelmi televíziós műsorokat! Dr. Csanádi Károly elnök, Pest Megyei Békéltető Testület, a FIX Televízió műsorvezetője


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online