Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Matematika és fizika tehetséggondozó program a SZIE Gépészmérnöki Karon

2019-07-30 08:39:53

Közismert, hogy a közoktatásban a természettudományi tárgyak népszerűsége a diákok között elég alacsony, aminek egyenes következménye, hogy a felsőoktatásban a természettudományi és műszaki szakokra a jelentkezési létszámok alacsonyabbak a kívánatosnál. Azonban a műszaki felsőoktatásba bekerülő diákok között is alacsony a természettudományi tárgyakból (például: fizikából) érettségizettek aránya, amit az egyetemek általában felmérőkkel és felzárkóztató kurzusokkal próbálnak kompenzálni. Ezek a kurzusok jelentős oktatói kapacitásokat kötnek le, ami miatt a természettudományokban (és az ezekhez alapvetően szükséges matematikában) kevesebb figyelem irányul a tehetséges fiatalokra. Ez az oka, hogy a gödöllői központú Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karán egy, kimondottan a tehetséges fiatalok tehetséggondozására irányuló program indult a Nemzeti Tehetségért Program támogatásával, aminek eredményeiről az alábbiakban számolnak be.

Matematika tehetséggondozó program - Matematika versenyek
Az oktatógárdájában az utóbbi időszakban megújult matematika tanszék már évekkel ezelőtt beindította tehetséggondozó programját, aminek keretében heti rendszerességgel lezajló foglalkozások először egy kari matematika versenyre készítik fel a hallgatókat. A kari verseny eredményei alapján, az ott legjobban teljesítő hallgatók elnyerik a jogot a kar képviseletére a műszaki felsőoktatási intézmények hallgatói számára idén immár 41. alkalommal kiírt Hajós György matematika versenyen. A versenyen a gödöllői hallgatók nagyon szép eredményt értek el megszerezve az összetett verseny 6. helyezését.

A 41. Hajós György matematika versenyen 6. helyezést elért gépészmérnök csapat (Czakó Patrik, Körmöczi Dávid, Rátkai Márton, Vida Péter)

Fizika tehetséggondozó program - Fizika verseny
A gépészmérnöki karra jelentkező diákok tehetséggondozását a tanórákon a tehetségesebb diákok differenciálásával, extra feladatokkal való ellátásával próbálják orvosolni, de ez a magas csoportlétszámok esetén nem mindig egyszerű. Emiatt indították el ebben a tanévben első alkalommal Fizikából is a kari Fizika versenyt, amely alkalmat ad a felkészültebb hallgatók számára a tudásuk megmérettetésére, tehetségük kibontakoztatására. Az idén először megrendezett fizika versenyen a feladatok legnagyobb része az órai tananyaghoz kapcsolódott, általában valami gyakorlati problémát megfogalmazva, de általában kreativitást igénylő gondolatmenetre, a fizikai fogalmak pontos ismeretére és megfelelő matematikai ismeretekre volt szükség a feladatok megoldásához.

„Okos” fizika mérőeszközök fejlesztése

A tehetséggondozás során a gyakorlati élethez való kapcsolódás másik fontos eleme a fizika labor számára fizikai mérőeszközök fejlesztése volt. A program során a hallgatók a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Raspberry Pi és Arduino mikroszámítógépek felhasználásával a hagyományosnál jobban mérőeszközöket készítettek a fizikaoktatáshoz. Például: az általuk készített okos hőmérő nem csak kiírja egy képernyőre a mért értéket, hanem a mintavételezés sebessége is változtatható (egy egyszerű potméterrel való beállítás alapján) és az adatokat igény esetén SD kártyára is menti, ami a későbbi adatfeldolgozást nagyon leegyszerűsíti.


Készítettek még ultrahangos és lézeres optikai távolságmérőt (szintén adatmentéssel) a testek mozgásának vizsgálatára, vagy Hall szenzoros egységet fordulatszámmérésre is.
A kísérletekhez és mérésekhez sokszor szükség van a környezeti paraméterek ismeretére, egyfajta „meteorológiai állomásra”. Ennek adott jó alapot egy érzékeny légnyomásmérő szenzor (BMP280), ami nagy pontossággal képes érzékelni a légnyomás, a hőmérséklet aktuális értékét. Mivel a légnyomás a függőleges elmozdulással is változik, a szenzor képes magasság változást érzékelni már néhányszor 10 centiméteres elmozdulás esetén is, ami további lehetőséget rejt magában. Például, tervben van az eszköz csökkentett nyomású vákuumbúra alatt végzendő kísérletekbe mérőegységként történő beépítése is.

Az elvégzett munkáról szóló részletes szakmai beszámoló ezen a weboldalon található.
A munka az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő Út a Tudományhoz program támogatásával valósult meg, amiért a résztvevők ezúton is köszönetet mondanak.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online