Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői génrezervátum is biztosítéka erdeink jövőjének

2019-07-12 11:21:54

A klímaváltozás negatív hatásaival szemben ellenálló, sokféle állat és növényfaj számára élőhelyet nyújtó, egészséges erdők megléte az élhető, fenntartható jövő feltétele. Ilyen erdők kialakításán dolgoznak a Pilisi Parkerdő szakemberei az erdészeti génmegőrző program megvalósításával is – olvasható a gazdasági társaság hírportálunkhoz eljuttatott sajtóközleményében.

Hazánk egyik kiemelt nemzeti kincse az erdőállományunk. Az elmúlt száz évben az erdészek szisztematikus munkájának eredményeként az ország erdővel borított területei csaknem kétszeresre növekedtek, emellett is szükség van azonban olyan újabb és újabb szakmai megoldásokra, amik biztosítják erdőállományunk fennmaradását és növekedését. Az egyik ilyen megoldás a Pilisi Parkerdőben folytatott erdészeti génmegőrző program.


A Parkerdő területén génrezervátum működik az örökerdő gazdálkodás elindulásának helyszínén, a visegrádi Erdőanyában, de a Pilistetőn, a Gödöllői-dombvidéken Domonyban, Gödöllőn, a Kővágó-oldalon, Disznószálláson, Dobogókő északi oldalán a Hosszú-hegyen, valamint a Budakeszi és Nagykovácsi között található Szarvasárokban is.

A Pilisi Parkerdő erdőművelésének célja az erdészeti tájnak és a termőhelynek megfelelő, fajokban gazdag, szerkezetben változatos és vegyes korú természetes erdők kialakítása. A természeti folyamatokra alapozott gazdálkodás optimális alkalmazkodást tesz lehetővé, így a környezeti változások (pl.: klímaváltozás) negatív hatásai csökkenthetők. A természetes erdő erdőművelési koncepciójának alapelve a pozitív szelekció, ami során a Parkerdő szakemberei az életképes és értékes, jó genetikai készlettel rendelkező fákat (javafák) választják ki: ezek adják az értékes génkészlettel rendelkező faállomány vázát. Ezzel, illetve a felsőszintű gyérítéssel elkerülhetők a jelentős rövidtávú változások az erdei ökoszisztémában, a tájképben, és hatékonyan szolgálják a génmegőrzési célokat.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online