Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Dinnyekutatásért kapott elismerést a gödöllői egyetem doktorandusza

2019-07-03 10:09:56

Nyilvánosságra hozták az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) és a tudományos életben egyaránt kiemelkedően teljesítő Pro Scientia Aranyérmes hallgatók, valamint a tehetségeket támogató Mestertanár Aranyérmes oktatók névsorát. A díjazottak között a Szent István Egyetem (SZIE) három kutatója és egy hallgatója is szerepel. Míg dr. Bujna Erika, dr. Horváthné dr. Petróczy Marietta és dr. Malatinszky Ákos munkásságát Mestertanár Aranyéremmel ismerték el, addig a görög- és sárgadinnye termesztéstechnológiájával foglalkozó Németh Dzsenifer Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben részesült.


Az idei évben beérkező 313 pályázat közül az ítészek döntése eredményeképpen végül 45 tehetséges fiatal érdemelte ki a Pro Scientia Aranyérmet, köztük agrártudományi területen Németh Dzsenifer, a SZIE Kertészettudományi Kar Zöldség- és Gombatermesztési Tanszékének doktorandusza, aki tudományos diákköri kutatásai során fontos és értékes zöldségnövényünkkel, a görögdinnyével foglalkozott. A dr. Balázs Gábor és dr. Ittzés András témavezetésével folyó kutatás fő kérdése az volt, hogy a kézi kapálást helyettesítő, így egyre szélesebb körben alkalmazott sorköztakaró fóliák miként befolyásolhatják a görögdinnye mennyiségi és minőségi paramétereit. A korai érésű Grizzly fajtánál jelentkező esetleges eltérések feltárására öt különböző színű (lila, áttetsző, zöld, fekete és vajszínű) sorköztakaró fóliát használtak a kutatók, kontrollkezelésnek pedig a takaratlan állományt tekintették, majd laboratóriumban vizsgálták a dinnye olyan beltartalmi mutatóit, mint a C-vitamin-, polifenol-, likopin-, sav-, szárazanyag- és szénhidráttartalom, valamint az antioxidáns-kapacitás és a pH.

Laboratóriumi mérések során kiderült, hogy a vizsgált paraméterek – egy-két kivételtől eltekintve – nem mutattak érdemi különbségeket, vagyis: az eredmények szerint a takarás lényegében nem befolyásolta a vizsgált mutatókat. A fóliák ugyanakkor minden esetben jó gyomelnyomó képességgel rendelkeztek, továbbá használatukkal a termések is tisztábbak lettek. Megannyi pozitív tulajdonságuk mellett ráadásul a hagyományos technológiához képest sokkal többe sem kerülnek, így Németh Dzsenifer és munkatársai arra jutottak, hogy mindenképpen megéri használni őket. Forrás: SZIE Médiaközpont


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online