Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Láncfűrész kisokos, avagy: szabályok és információk tömören

2019-05-17 10:18:10

Napjaink rohanó világában sok segítséget adnak a kisgépek. Akár a konyhában, lakásban, akár a kertben használjuk őket, mindenképpen időt és energiát spórolnak meg nekünk. Amit régen fáradságos munkával napokig tartott elvégezni, az manapság akár órák alatt is megvalósítható.

Az egyik ilyen ház körül használatos csodatévő eszköz a láncfűrész
Pontos ismeretével, szakszerű ápolással és bánásmóddal sokáig lehet egy ilyen gép hasznos társunk a munkában. Nézzük meg közelebbről a legfontosabb alkatrészét, az Agrooroszi kertigép alkatrész áruházban is kapható fűrészláncot.

Legyen a fűrészláncunk hosszú életű
Először is nagyon fontos, hogy egy időszerű lánc csere alkalmával csak és kizárólag az előtte fent lévő lánc paramétereivel azonos méretű láncot tegyünk fel. Ha nem így járunk el, nem fog illeszkedni megfelelően a csillagkerékhez, a láncvezető hosszához és annak vastagságához.

Nagyon-nagyon fontos, hogy mindig lazítsuk meg a láncot, vagyis oldjuk meg a láncfeszítést, amint végeztünk a munkával és letettük a gépet. Ez azért fontos, mert munka közben a lánc felhevül, ami teljesen normális a súrlódás következtében. Ettől viszont megnyúlik a lánc, ami megint csak a vele járó folyamat. Ekkor feszítünk rajta. Amikor azonban letesszük a gépet és kihűl a lánc, össze is húzódik.
Ennek a folyamatnak a kapcsán elkopnak a szegecsek, a fűrészlánc meggyengül, ami szakadáshoz és súlyos balesethez is vezethet. Ezért érdemes minden esetben a munka végeztével lazítani a láncon.


Élezzük, éleztessük meg, könnyebb vele dolgozni, és megnöveli az élettartamát is!

Ezt megtehetjük mi magunk is kézzel, vagy végeztessük el szakemberrel. Érdemes azonban két, három saját magunk által elvégzett élezés után szakemberrel, géppel elvégeztetni az élezést, mert ez szamárvezetőként szolgálhat a következő néhány magunk által kézzel végzett élezéshez.
Az otthoni élezést a vezetőlemezen el lehet végezni, vagyis maradhat fent a lánc a helyén. Az ehhez szükséges eszközöket, láncreszelőket megvásárolhatja a cég webáruházában is.

Megtalálhatóak külön a reszelők is, válasszuk mindig a megfelelő méretűt, de láncreszelő készülék is kapható, amivel pontosabb munkát tudunk végezni. Ennek egy még komolyabb változata a vezetőlapra rögzíthető készülék, mellyel precíz élezést tudunk produkálni.

Hogyan élezzünk?

Használjunk satut a láncvezető befogására, és állítsuk a láncot optimális feszességre. A reszelőt a fogakon jelölt szögnek megfelelően tartsuk, és ügyeljünk a függőlegesen is jól megtartott szög megválasztására, vagyis a láncvezetőhöz képest derékszögben, 90 fokban tartsuk.

A reszelőt kizárólag előre toljuk, visszafelé ne. Teljes hosszában toljuk végig a vágószemen, és közben fordítsunk rajta egy negyed kört. Használjunk sablont a művelethez. Ellenőrizzük, hogy 0,6-0,7 mm legyen a magassághatároló értéke. Jó munkát kívánunk! Gödöllőn is!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online