Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Magyarország ott van a világ fősodrában, bárhogy is vitatják ezt egyesek

2019-05-04 17:26:42

Európa elvesztette vezető világpolitikai szerepét, Kína a jövő domináns hatalma, s bár az Iszlám Állam elbukott, csak idő kérdése, talán egy évtized, hogy egy hasonló radikális formáció vegye át a helyét – ilyen és ehhez hasonló megállapításokat tett Nógrádi György egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő május 4-i gödöllői előadásán.

A politológusként is ismert Nógrádi György a kormánypártok gödöllői szervezeteinek meghívására érkezett Gödöllőre, ahol az „őszies időjárás” ellenére sokan voltak kíváncsiak a szabadtéren elhangzott mondandójára.

Amint az köztudott, Nógrádi professzor híres sarkalatos elemzéseiről, szókimondó megállapításairól, és szerencsére, most sem okozott mindezekben csalódást. Beszédének folyama a világpolitika aktuális meghatározó trendjeiről, ezek történelmi előzményeiről és a jövőben várható következményeiről szólt. Nehéz lenne átfogóan visszaadni a prezentáció teljes tartalmát, ezért egy kivonatos listát adunk közre a történész tanár néhány igen ütős, esetenként szándékosan provokatív, de – a közönség reakcióiból leszűrhetően – tetszést kiváltó mondataiból.

• A világpolitika, aktuális életünk menetének távlati alakulását három hatalmi gócpont határozza meg: USA, Kína, Oroszország. Vagyis: Európa már réges-régen nem döntő tényező ezekben.


• Lehet kritizálni Trump elnök mentalitását, de a kor amerikai emberének olyan vezetőre van szüksége, aki kimondja, amit gondol, és vállalja, ha korábban helytelenül cselekedett.
(President Trump: - Én ugyan megjegyzéseket tettem egyes hölgyek testrészeinek milyenségére, és az azzal kapcsolatos érzéseimet is kommentáltan, Clinton viszont minden nővel lefeküdt, aki az útjába került. Akkor most ki a nagyobb bűnös?)


• Az a baj, hogy csak Európa kínlódik a migránsválsággal, a három korábban említett nagyhatalomnak nincsenek ilyen gondjai. Sem Kína, sem Oroszország, de az USA sem enged be egyetlen migránst sem a jól őrzött határain.

• Kína nem erőszakos, tudja, hogy az idő neki dolgozik. Annyi pénzük van, hogy szó szerint nem tudják hova tenni. Gondolnánk-e, hogy már jelenleg is a kínai jüan a világ vezető valutája, és nem a dollár vagy az Euró?

• Egy legutóbbi nemzetközi konferencián egy volt német miniszter szájából elhangzott, hogy a német állam közigazgatási kapacitása évente ezer migráns szabályos befogadásáról tud gondoskodni. Ehhez képest százezreket engedtek be, és további tízezrekre tartanak igényt. Akkor most ki is az álszent?

• Van két „rettenetesen elszigetelt és jelentéktelen” állam a világon, legalábbis a liberális elemzők állítása szerint. Az egyik ilyen kis „semmi” elnöke, Donald Trump, épp a másik „súlytalan” ország miniszterelnökével, Orbán Viktorral fog találkozni májusban, és ez nem véletlen. Magyarország ott van a világ fősodrában, bárhogy is vitatják ezt egyesek.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online