Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Biztos furcsán hangzik, de imádom!

2019-04-29 16:40:00

Napjainkban egyre inkább megszokottá válik, hogy cégek alakulnak, majd különböző okok miatt viszonylag hamar el is tűnnek a palettáról. A nagy számok törvénye alapján igaz lehet ez a gödöllői vállalkozásokra is, így üde színfolt, ha találunk olyan gazdasági társaságot, amely immár 25 éve töretlenül működik. Jelen esetben a gödöllői székhelyű, 1994 februárjában életre hívott TexPro Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaságról van szó. A számviteli, könyvvizsgálói és adószakértői tevékenységet folytató szakmai közösség múltjáról, jelenéről és jövőjéről Szeghalmi Katával, a bt. alapító-vezetőjével beszélgettünk.

- Kik és milyen megfontolásból döntöttek úgy nem sokkal a rendszerváltás után, hogy megéri olyan vállalkozásba fogni, amely tevékenységéből eredően más vállalkozásokat segít eligazodni a könyvelés útvesztőiben, miközben bizalmas információkhoz jut? Úgy is kérdezhetném: mennyire volt szakmai és mennyire bizalmi kérdés az ügyfélkör kialakítása?
- A könyvelői munka nem szakma, hanem hivatás. Ezt vagy nagyon lehet szeretni vagy nagyon nem. Főként bizalmi kérdés, de a szakmaiság, a naprakész szakmai tudás és az emberi hozzáállás adja azt az egységet, ami szükséges ahhoz, hogy egy vállalkozó 20-25 évig egy helyen könyveltessen. Viccesen szoktam mondani, hogy az óvoda elvégzése óta már könyveléssel foglalkozom… Biztos furcsán hangzik, de imádom. A munkánk sajátossága miatt hiszek abban, hogy az elégedett ügyfelek viszik jó hírét az irodának, és ez mindig elég is volt az ügyfélkör nagyságának vonatkozásában. Soha nem hirdettünk.

- Hány fővel indult a vállalkozás, és milyen létszámmal dolgoztok napjainkban?
- 1994-ben egy jó barátom vetette fel, hogy mi lenne, ha alapítanék egy céget és nem otthon, egyéni vállalkozóként a konyhaasztalnál könyvelnék. Aztán szélsebesen telt az idő és nagyon hamar egész kis „pofás” irodává nőttük ki magunkat. Az elmúlt több mint 20 évben átlagosan 5-6 fővel dolgozunk. Nagy büszkeség számomra, hogy Várhegyi Júlia kolléganőmmel 20 éve dolgozunk együtt, illetve lányom, Szeghalmi Szandra 4 éve erősíti már a csapatunkat.

- Ha nem titok, ki volt az első ügyfél? Túlmenően, mennyi idő kellett ahhoz, hogy rentábilissá váljon az iroda fenntartása, működtetése?
- Az első ügyfelem neve titok, az viszont nem, hogy már a bt. megalakulása előtt könyveltem ennek a vállalkozásnak. Munkakapcsolatunk és barátságunk immár 30 éves. Az iroda akkor vált rentábilissá, amikor kialakítottuk azt a rendszert, ami alapján gyorsan és pontosan tudunk dolgozni. Megvettük hozzá a megfelelő hardvereket és szoftvereket, illetve megtanultam irodát vezetni olyan módon, hogy a munka elvégzése és ellenőrzése is hatékony legyen. A fejlődési-fejlesztési folyamat soha nem ér véget. Folyamatosan fejlődünk és fejlesztünk.

- Mennyi cégnek könyveltek mostanság? Illetve az is érdekelne, hogy ügyfeleitek közül milyen forgalmú a legkisebb, valamint a legnagyobb vállalkozás.

- 50 cégnek könyvelünk, akik között van több milliárdos forgalmú és egyszemélyes kisvállalkozás is. Vallom, hogy egy könyvelő nem érthet mindenhez. Mi a gazdasági társaságokra specializálódtunk. Számunkra nagyon fontos, hogy minden ügyfelünk elégedett legyen a szolgáltatásunkkal, a forgalmától és a fizetett díjtól függetlenül. Ragaszkodunk az üzleti kapcsolatainkhoz. Nagyon sok ügyfelünknek 20-25 éve könyvelünk.

- Negyed évszázad elegendő idő, hogy az ember számvetést készítsen. Mi az, amit mai fejjel gondolkodva esetleg másképp csinálnátok?
- Ez egy érdekes kérdés és elgondolkoztam… Nem csinálnék semmit másképp. Adott pillanatban hozott döntések azért születtek, mert akkor úgy találtam a legjobbnak. Mindig megpróbáltam úgy dönteni, hogy az a lehetőség szerint mindenki számára kedvező legyen.

- Mint alapító és tulajdonos, milyen jövőt szánsz a 25 év alatt komoly szakmai hírnevet és kapcsolati tőkét felhalmozott TexPro Bt-nek?
- Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, szeretném megköszönni, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy beszéljek egy kicsit a vállalkozói lét sokszor periférián lévő, de fontos és elengedhetetlen szegmenséről, a könyvelésről. Úgy érzem, hogy ez a szakma most kezd felértékelődni és a szükséges rossz helyett, ma már inkább a vállalkozókkal való szoros együttműködésként definiálnám.
A jövő… Szeretném, ha sokáig fennmaradna ez a vállalkozás és én egy idő múlva már csak tanácsadói munkakörben dolgozhatnék, csak úgy hobbiból.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online