Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Sikerrel zárult a gödöllői energiatakarékos életmód kísérlet

2019-04-15 17:41:06

Napjainkban a klímaváltozás miatt egyre súlyosabb kihívásokkal kell szembenéznünk. Bár vannak elfogadott klímavédelmi és fenntartható energetikai célok, a jelenlegi változások túl lassúak és kisléptékűek ahhoz, hogy az energiarendszer belátható időn belül fenntarthatóvá váljon. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az energetikai célok elérését jelentősen befolyásolják végső energiafogyasztási szokásaink és a szokásokat befolyásoló tényezők összetett rendszere. Mivel a végső energiafogyasztás harmadáért felelősek, a háztartások fontos szerepet játszanak az energiarendszer átalakításában, ezért ideje, hogy megkérdőjelezzük az otthoni energiahasználattal kapcsolatos normáinkat és szokásainkat – olvasható a gödöllői székhelyű GreenDependent Intézet által hírportálunkhoz eljuttatott sajtóközleményben.

Az EU Horizont 2020 támogatásával megvalósuló ENERGISE projekt, aminek magyar partnere a gödöllői GreenDependent Intézet, az energiafogyasztással kapcsolatos társadalmi és kulturális hatások mélyebb szintű megértését kívánja elérni. A projekt keretében nyolc országban több mint 300 háztartás vett részt a 2018. szeptember-december között megvalósult Energia Élő Laborokban. Magyarországot Gödöllő képviselte, a településen 41 család vett részt a programban.


A projekt főbb magyar eredményeit a GreenDependent Intézet az április első szombatján lezajlott közösségi Energia Élő Labor záró rendezvényen tette közzé Gödöllőn, a Művészetek Házában. A megvalósult célok közül a legfontosabb kiemelni azt, hogy mind a mosás, mind a fűtés területén nagyon sok változás történt. Jó hír, hogy több résztvevőnek is sikerült mosásainak számát 50%-kal csökkentenie, sőt, olyanok is voltak, akiknél a belső nappali átlaghőmérséklet 19,5 Celsius-fok alá csökkent.

Előző évi fogyasztásukhoz képest az Élő Labor résztvevői az Élő Labor végéig átlagosan 10 %-kal csökkentették összes energiafogyasztásukat. Ám a változás és fogyasztás-csökkentés a program végével nem állt meg: a 3 hónappal később kitöltött kérdőívek és a folyamatos mérőóra-leolvasás tanulságai szerint tovább folytatódott, és az átlagos megtakarítás 15%-ra emelkedett – áll a GreenDependent Intézet – teljes terjedelmében itt elérhető – összefoglaló közleményében.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online