Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem ördögtől való gondolat – Tárgyfotózáshoz praktikus lehet a vakukábel

2019-03-23 09:55:44

Bár, manapság a fotósok zömének a vezérlős – sőt, rádiós – kioldó a megfelelő megoldás vakujához, néha azért ezzel is adódhat némi kihívás. Főleg, ha tárgyfotózásról beszélünk. Ha a fényképezőgép állványon, magasan, de lefelé billentve helyezkedik el, vagy a billentett állványon vízszintesen és lefelé pozícionál, akkor a vaku vezérlőjének kezelőfelülete gyakorlatilag megközelíthetetlen helyzetbe kerül.

Lehetőségek

Találhatunk már bevett megoldásokat a problémára, de ezek sem oldották meg maradéktalanul a felmerülő kezelési nehézségeket. Példának hozhatjuk a Flashpoint ötletét, de itt csak azt tudták elérni, hogy a 45 fokos szögben álló kioldót újabb 45 fokkal lehet megbillenteni.

Máshol a telefonról, számítógépről vagy tabletről irányítható vakupark preferált, de széleskörű elterjedéssel itt nem számolhatunk, lévén ez nem mindenhol és nem mindenkinek elérhető opció. Létezik Bluetooth-os vezérlés is, de ezt egyelőre csak az USA-ban vezették be.


A TTL kábel előnyei

Abban az esetben, ha nincs lehetőségünk efféle távirányításra, akkor lehetőségként ott a TTL kábel, ami jó választás lehet a komfortos használathoz. A kábel segítségével a fényképezőgép tetejéről eltávolítható a rádiós vezérlés, miközben a vezérlő és a gép összeköttetése megmarad. Egy ilyen kábel jelenleg 8.000 forint körül mozog, de használatával egy könnyen elérhető helyre, például az állvány egyik lábára is fixálhatjuk a rádiós vezérlőt, amivel jelentősen kényelmesebbé tehetjük munkánkat. A TTL kábel nem pusztán a jelátvitel miatt fontos, hanem mert spirális kialakításának köszönhetően nem foglal sok helyet, praktikus és hosszúra megnyújtható. Emellett a kábel végein vakupapucsok, így könnyen csatlakoztathatjuk a kioldóval és kamerával egyaránt.

Jó tudni

A TTL kábel a fentiek szerint ugyan nem létszükség, viszont sima vakuszinkron kábel esetében számolnunk kell azzal, hogy nem könnyű olyat fellelnünk, ahol a kábel mindkét végén vakupapucs van. A „kézi” vakuszinkron kábelek javarészben Prontor/Compur(PC), illetve jack dugó végződéssel elérhetők, de ezek ebben az esetben nem praktikusak. Egyelőre ugyan kereskedelmi forgalomban nem kapható, de 3D-s elképzelés már fellelhető a világhálón, olyan rádiós vezérlő konzolról. Ezzel könnyedén az állvány lábához erősíthetjük a kioldót, majd TTL kábellel összeköthetjük a fényképezőgéppel. Elérhető kereskedelmi forgalomban, például, a Mikrosat oldalán, számos jó megoldást találhatunk.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online