A Gödöllői Királyi Kastély körbástyája előtti parkban május 15-én megnyílt az ország első – de világszerte egyedinek számító – interaktív kandeláber parkja, ahol a látogatók a pihenés mellett zenélhetnek, sakkozhatnak, olvashatnak és akár még szkanderben is összemérhetik erejüket a kandeláberekkel. Az ingyenesen látogatható élményparkot az Eco Art Galéria és Bolt alkotói közössége hozta létre, a gödöllői önkormányzat és a Gödöllői Királyi Kastély támogatásával.
Akárcsak tavaly, idén is májusban érkezett el az a pillanat, amikor a várost irányító grémium tagjai megismerhették a Gödöllő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egy évvel korábban végzett tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót, amit május 22-én Szigeti Róbert tűzoltó alezredes, gödöllői tűzoltóparancsnok és Kristóf Sándor tűzoltó alezredes, a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője terjesztett a városatyák elé.
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Szent István Egyetem (SZIE) rektora, dr. Palkovics László (képen balra) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója, Kerschner Ferenc március 20-án, a felsőoktatási intézmény budai campusán. A lillafüredi ásványvízforrás adta értéknövelő és fenntartható fejlesztéseket, valamint a szeszesitalokban rejlő potenciálok kiaknázását célzó dokumentumban foglaltak megvalósulása a szeszesitalgyártás ökológiai lábnyomának csökkentését is elősegítheti – olvasható a SZIE Médiaközpontjának sajtóközleményében.
A Szent István Egyetem és a Miskolci Likőrgyár Zrt. közötti kooperációban kiemelt figyelmet kap – többek között – a vállalat részére történő termékfejlesztés, technológiai optimalizálás. Mindez a gyakorlatban a közös kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekben is testet ölt, hiszen a közös kutatási eredményekre alapozott konkrét aktivitások tovább növelik azok sikerességét. A Miskolci Likőrgyár Zrt. az együttműködés során gyakornoki-gyakorlati helyeket biztosít az egyetem hallgatói számára, szakmai támogatást nyújt a SZIE oktatói részére, valamint aktív szerepet vállal az oktatásban és a duális képzés elindításában.
A megállapodás aláírói egyetértenek abban, hogy a közös kezdeményezésekhez kapcsolódóan fontos szerepet kap a tudományos szféra és a vállalkozások közötti kapcsolat erősítése, a K+F+I pályázatokban való együttműködés. Ezen irányú közös tevékenységük eredményei a közeljövőben hatékonyabban épülhetnek be az élelmiszeriparba, hozzájárulva a gazdasági versenyképesség erősítéséhez.