Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem kedveznek a CSOK-ban gondolkodóknak a gödöllői övezet-besorolási szabályok

2018-12-14 10:30:06

A gödöllői önkormányzat tagjai december 13-án 12 igen szavazattal és 2 tartózkodással fogadták el a város településrendezési eszközeire (GÉSZ - Gödöllő város helyi építési szabályzata, TSZT - településszerkezeti terv) tett polgármesteri javaslatot. A döntés előtt az egyik tartózkodó, Molnár Árpád (Fidesz-KDNP) megkérdezte: a dokumentum készítői az övezeti besorolások és az övezet-határok kijelölésekor figyelembe vették-e azokat a – főként a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénybevételére vonatkozó – lakossági igényeket, amik azokat az utcákat érintik, ahol ugyan üdülőövezeti besorolás áll fenn, de ott régóta életvitelszerűen élnek a családok.

Gémesi György válaszában kifejtette: figyelembe vették, de a helyi építési szabályzat szempontjából nem lényeges a CSOK, a város rendelkezésre álló erőforrásait tartották szem előtt a településrendezési eszközök kialakításának megfogalmazásakor.
Mindez egybecsengett a helyi főpolgár évek óta hangoztatott nézetével, miszerint: azt is mérlegelni kell, hogy a város számára további kötelezettségekkel járó lakóövezeti bővülés ne veszélyeztesse a már meglévő közfeladatok megszokott színvonalú ellátását.


Molnár Árpád érdeklődésünkre azzal egészítette ki kérdését, hogy annak azért van létjogosultsága, mert az odatelepülő kisgyermekes családok otthonteremtését jelentős mértékben befolyásolja az a körülmény, hogy a besorolás miatt nem igényelhetnek a kormány által támogatásként biztosított CSOK-ot. Ezen felül az ott élők számára is szükséges lenne biztosítani az alapvető infrastruktúrát.
- Az mindenképpen örvendetes, hogy városunk egyre vonzóbb a megfelelő lakóhelyet keresők számára, és ennek természetes velejárója, hogy a jelenlegi településhatárokon belül egyre több helyet használnak fel lakhatás céljára. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy önkormányzati feladat lenne a lakóövezeti besorolással járó, nélkülözhetetlen beruházásokat elvégeztetni ezen utcák vonatkozásában – közölte Molnár Árpád.

A polgármesteri válaszra reagálva, a városatya elmondta, szerinte ez nem túl barátságos hozzáállás egy város vezetésétől. A családok otthonteremtését elősegíteni nem csak kötelesség, de alapvető szempont is kell, hogy legyen és nem elfogadható a külső területeken élők szükségleteinek figyelmen kívül hagyása, egyfajta kirekesztése. Ennek a városnak teljes jogú lakói, lakcímkártyával rendelkeznek, ebben a városban élnek. Nem érdemlik ezt a fajta érzéketlenséget, nem érdemlik azt, hogy a problémáikkal kapcsolatos empátiának a teljes hiányával kell szembesülniük.
A Fidesz-KDNP-s képviselő hozzáfűzte: Gödöllő 2018-as költségvetésébe mintegy két milliárd forint került át az előző évek költségvetéseinek maradványaként. Emellett az is tény, hogy jó néhány városszéli utcában az ott lakók költségén történtek már közműfejlesztési beruházások.
- Nem értem, miért nem látható komolyabb városvezetői erőfeszítés ennek a kérdésnek a rendezésére. A hozzám eljutott lakossági megkeresések ugyanis nem az együttműködő hozzáállást támasztják alá – zárta gondolatatit Molnár Árpád.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online