Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Partnerségi megállapodás jött létre a honvédelmi tárca és a gödöllői egyetem között

2018-10-12 14:12:06

Igazi mérföldkőnek számít a Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem (SZIE) közötti stratégiai együttműködési megállapodás, amit a felek október 12-én írtak alá a felsőoktatási intézmény gödöllői székhelyén. Az esemény a kormányzat és a felsőoktatás szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hiszen a honvédelmi tárca és a jövőben Közép-Európa egyik meghatározó agrárprofilú egyeteme adja össze a tudását, többek között az oktatás, kutatás, továbbképzések, fejlesztések, toborzás és az önkéntes tartalékos szolgálat területén – olvasható a felsőoktatási intézmény médiaközpontja által kiadott sajtóközleményben.

Az együttműködési megállapodást Szabó István honvédelmi ügyekért felelős államtitkár (balra), dr. Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora (középen) és Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja látta el kézjegyével.
A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében az aláírók együttműködnek és elősegítik a szakmai konzultációkat, a toborzási, az oktatási tapasztalatok, ismeretek és az új kutatási eredmények egymással történő megosztását, valamint felkérés esetén kölcsönösen részt vesznek egymás kutatásaiban.

A Honvédelmi Minisztérium és a Szent István Egyetem közötti kutatási és tudományos együttműködésben kiemelt figyelmet kap a vezetés és szervezés, a műszaki tudományterület, a honvédelem és hadtudomány és azok interdiszciplináris tudományterületeit lefedő, közös civil-katonai tudásbázis létrehozása, közös tudományos munka és kutatások végzése, konzultációk, tapasztalatcserék, közös szakmai-kutatási pályázatok benyújtása, továbbá a doktori képzésben való részvétel.


Az oktatási együttműködés felöleli többek között a Magyar Honvédség személyi állományának képzését az utánpótlás és fejlesztés biztosítása érdekében, továbbá gyakorlati hely biztosítását a Magyar Honvédségen belül annak érdekében, hogy a hallgatók segítséget kapjanak elméleti ismereteik gyakorlatba történő átültetéséhez, szakmai tapasztalataik bővítéséhez, egyéni képességeik, készségeik fejlesztéséhez, a munkaerőpiac által elvárt kompetenciák megszerzéséhez. Ezen túlmenően az egyetem együttműködik a honvédelmi tárcával közös tananyag kidolgozásában, tananyagfejlesztésben, illetve Honvédelmi alapismeretek címmel kurzust indít, aminek tananyagtartalmát a Honvédelmi Minisztérium biztosítja.

A megállapodás további területe a toborzás és az önkéntes tartalékos együttműködés. Az egyetem lehetőséget biztosít a minisztérium toborzási tevékenységének, valamint kialakít egy ún. „front-office” irodát az önkéntes tartalékos rendszer és a katonai életpályát népszerűsítendő karrier tanácsadási célokra. A honvédelmi tárca tematikus tábort szervez majd az egyetem hallgatóinak, illetve megalakítja az önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkező hallgatókból álló egyetemi önkéntes tartalékos katonai köteléket is. A SZIE hozzájárul a hallgatók ösztöndíj alapú önkéntes tartalékos tisztképzéséhez, valamint kreditpontokat ad a hallgatóknak az önkéntes tartalékos jogviszonyt vállalók részére, az alapkiképzést és alapfelkészítést követően a benyújtott igazolás alapján.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online