Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Érdekli, milyen a szarvasbőgés a valkói erdészetben?

2018-09-04 17:41:25

A Pilisi Parkerdőben a szeptember a szarvasbőgés fő időszaka. A következő hetekben a főváros környékén több erdészetnél, és a Budakeszi Vadasparkban is elindulnak az immár hagyományos vezetett túrák, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az éjszakai erdő életével, és a hazai erdők királyának számító gímszarvasok nászával.
A szarvasbőgés az erdő életének azon időszaka, amikor az erdőjárók a legkönnyebben észrevehetik a vadon élő állatok jelenlétét. Az erdő lakói egész évben szinte észrevétlenül bújnak meg a sűrű, vagy nehezen megközelíthető részeken, szeptemberben viszont a gímszarvas bikák a rejtőzködéssel mit sem törődve, hangos bőgéssel riogatják vetélytársaikat és kápráztatják el a háremükbe tartozó szarvasteheneket.

A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A túrákon jó eséllyel lehet hallani szarvasbőgést, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. az állatok nyugalma, és nem utolsó sorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kér mindenkit, hogy a szervezett túrák keretében, és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával.

A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. Tanácsos az időjárásnak és a terepi szakvezetésnek megfelelő öltözékben és lábbeliben érkezni! A gödöllői érdeklődőkhöz legközelebb eső terület a valkói erdészet területe, ahol az alábbi időpontokban és részvételi feltételekkel szerveznek túrát

Túrák időpontja: szeptember 8. (szombat), 21. (péntek), 22. (szombat) és 28. (péntek)
Találkozó:
16.30 órakor a csatolt képen is feltüntetett szépjuharfai bejáró útnál (47°34’37.72″ 19°25’44.67″)
Túra időtartama:
17-20 óra
Szükséges felszerelés:
időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj
, ami átutalással vagy az erdészetnél készpénzben fizetendő legkésőbb a túra indulása előtti napon: 4.000 forint/fő. 10 év alatti gyerekek számára a túrán való részvétel ingyenes.
Jelentkezés:
e-mailen keresztül (szabo.adam@pprt.hu), legkésőbb a túra indulása előtt egy nappal délelőtt 10 óráig. Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.


A túra sikere érdekében, és hogy mindenkinek élmény legyen az éjszakai erdei program, a következőket érdemes szem előtt tartani:

• 6 év alatti gyermek részvétele a túrán nem javasolt.
• Kutyát, háziállatot nem lehet hozni a túrára, mivel megzavarja a vadon élő állatokat, és eredménytelenné teszi a túrát.
• A túra során erdei körülményekre kell számítani. A túrák teljesítése speciális felszerelést nem igényel, de lehetőleg vízhatlan lábbeli, bakancs viselése ajánlott.
• Fényképezőgépet lehet hozni, de vakut nem lehet használni, mert megriasztja az állatokat. Ugyanez vonatkozik a mobiltelefonokkal készített fényképekre is.
• Zuhogó eső esetén a túrát nem tartják meg. Ezért a jelentkezés során mindenképpen adjanak meg telefonos elérhetőséget, hogy a túra esetleges elmaradásáról értesíteni tudják a jelentkezőket.


Stúdióbeszélgetések Gödöllő és környező települések sportolóival

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online