Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Profitálhat az ellenzéki bukásból a gödöllői polgármester pártja

2018-04-11 14:07:46

Az úgy volt, hogy 2016. március 15-én, a Művészetek Háza Gödöllő épületének színháztermében Gémesi György bejelentette, hogy új pártot alapít. Egyidejűleg meghirdette a Józan ész forradalmát, és ígéretet tett arra, hogy egy év alatt kidolgozzák a programnak felfogható 12 pontot.
Egy esztendő elteltével, 2017. március 15-én a gödöllői polgármester az akkor még létező Városháza épülete előtt mondott ünnepi beszédet, aminek során bejelentette az Új Kezdet névre hallgató párt megalakulását, majd felsorolta a Józan ész forradalmának 12 pontját.

A következő hónapokban zajlott a pártépítési munka, aminek egyik mérföldköve volt, amikor 2017 decemberében az Új Kezdet Párt együttműködési megállapodást kötött a Lehet Más a Politika (LMP) elnevezésű parlamenti párt prominenseivel. A hozzáértők kiszámolták, az Új Kezdet Párt nem indulhat együtt az LMP-vel a 2018-as országgyűlési képviselőválasztáson, hiszen aggályos, hogy a fúzió támogatottsága elmarad a parlamentbe kerüléshez szükséges, ebben az esetben 10 százalékos küszöbtől. Ezért született az a döntés, hogy az Új Kezdet Párt által kiszemelt jelöltek az LMP színeiben szállnak be a politikai versenyfutásba.


Összesen 11 ilyen jelöltről (négy Borsodban, kettő Baranyában, egy-egy Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében) van szó, akikről április 8-án véleményt mondtak a választópolgárok. Ha abból indulunk ki, hogy Gémesi György a vidéken – ha úgy tetszik, a végeken – komoly helyismerettel és ismertséggel rendelkező, hiteles, az ott élők mindennapi problémáin hatékonyan felülkerekedni tudó ajánlattal és jelöltekkel „ejtette ámulatba” az elsősorban a nagyvárosokban népszerűbb LMP-t, minimum elgondolkodtató eredményeket mutatnak a választás adatai.
A tizenegy ÚK-s kandidáló közül hatan 5% alatti támogatottsággal zártak, közülük volt olyan jelölt, akire 1,62%-os arányban voksoltak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A legjobb eredményt pedig Pest megyében érte el a Gémesi-féle párt indulója, 18,52%-kal. Az „új kezdetes” jelöltek átlagos szavazói elismertsége 6,44%-ra rúgott.

Eddig a történet egyik fele. A politikai színtéren dörzsöltnek számító, az önkormányzati rendszerben rejlő lehetőségek csorbítási szándékát rossz szemmel néző Gémesi a 3. helyre rakatta magát az LMP országos listáján, ami az előzetes adatok alapján bejutó hely. A gödöllői polgármester több alkalommal is utalt rá, hogy nem kíván parlamenti képviselő lenni, neki a város fontosabb. A kérdés csak az, hogy maga helyett valamelyik „új kezdetes” párttársát ülteti be az ország házába, vagy átadja ezt a lehetőséget az LMP-nek (mondjuk, a gödöllői központú körzetben indult Lengyel Szilviának).
Akárhogy is lesz, az emberben ott motoszkál a kérdés: profitálhat-e az ellenzék bukásából a gödöllői főpolgár pártja? Ha mandátuma lesz az új magyar parlamentben, igen! Miközben az LMP nem igazán tudott hasznot húzni abból, amit Gémesi György a Józan ész forradalmának hangzatos lózungjával elhitetett velük.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online