Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miért kellett letarolni a Rákos-patak menti fűzfasort?

2018-03-29 09:27:03

Miért kellett letarolni a legalább 50-60 eves fasort? Ha volt is közöttük, amelyik nem volt egészséges, vannak kertészeti módszerek, amiket civilizált világban mar régen ismernek és alkalmaznak. Vagy ha Gödöllő városa nem is ismer ilyet, miért nem lehetett csak a beteg fákat lecserélni újabbakra? Mert a többség egészséges volt. amint ezen a fotón is látható. Ha ültetnek is új fákat, egy nemzedéket fosztottak meg attól a csodálatos látványtól, ami Gödöllő különleges értéke volt.
Ezeket a sorokat egyik olvasónk juttatta el hozzánk, miután felháborodva vette tudomásul, hogy – szerinte – Gödöllő legszebb sétálóhelyén megdöbbentő látvány fogadta.


Olvasónk észrevételével szembesítettük Domonkos Ernőt, a VÜSZI Kft. ügyvezető igazgatóját, aki megkeresésünkre az alábbi választ adta:
- Soha nem öröm számunkra, ha fát, fákat kell kivágnunk, de vannak olyan helyzetek, amikor nem igen marad más választási lehetőség és ez a városi környezetben különösen szembe ötlő látvány. A tisztelt olvasó állításával ellentétben, esetünkben – sajnos – a fákat károsító betegségek „gyűjteményét” lehetett a fasoron megtapasztalni és nem egészséges fűzfákat szemlélni.
A Szent János utca Rákos-patak mentén található fűzfasor a fák egyöntetű, jelentős leromlása miatt a február-április közötti időszakban megújításra kerül, azaz, a régi fák kivágását követően a VÜSZI Kft. munkatársai új fűzfákat (Salix alba tristis) telepítenek a patak mellé.
A fák cseréjét több tényező indokolta és erről a munkák megkezdését megelőzően kettő alkalommal lakossági fórumon is tájékozódhattak az érdeklődők. A fák kora meghaladta a 40 évet, elöregedtek. Néhány évvel korábban egy erős vihar következtében jelentős mértékű széltörést szenvedett a fasor, melyből már akkor is a fák gyengébb belső szerkezetére lehet következtetni. Az esetet követően faápolási beavatkozáson estek át a fák, az állapotuk felmérésére ún. fakopp vizsgálatok is készültek, majd a szükséges gallyazási, ifjítási vágások történtek meg.
A viharkárt követő években tovább romlott a fák állapota, gyakorlatilag minden fán fellelhetők voltak a korhasztást okozó gombák – bükktapló, deres tapló, valamint parázs tapló – termőtestei, mely termőtestek csak a jelentősen korhasztott fákon jelennek meg, illetve különböző rovarok – cincérek, valamint farontó lepkék – lárvajárataiban is bővelkedett a fák jelentős része. Ezek a gombák és rovarok a fatestet alkotó anyagokat hasznosítják a saját életfolyamataik ellátására. A gombák által bontott szövetek porhanyósak, így folyamatosan gyengül a fa tartószilárdsága és a fákról ágak szakadnak le saját súlyuk alatt, ahogy az ezen a fasoron is tapasztalható volt, illetve több fánál a korhadt törzsből különböző méretű részek estek ki.
A fák lombozata külső szemlélő számára még a törzs korhadása ellenére is életerősnek tűnt, ugyanis a törzs kéreg alatti részén, a szállítószövet még képes ellátni a lombozatot vízzel és tápanyaggal.
A fűzfák szövetei korukból és a betegségekből adódóan a korábbi ifjítás ellenére tovább károsodtak. Állapotuk fokozott balesetveszélyt jelentett, mivel az ágak növekedésével a lombozat súlya jelentősen növekedett az évről - évre egyre gyengébb törzsön, illetve ágcsonkokon. Az ifjított fákon a hajtások a kéreg alól fejlődnek ki, és 4-5 évet követően könnyen hasadnak le, így a fasor kivágása elkerülhetetlenné vált.
Bízom benne, hogy a fent leírtak alapján a nem szakmabeli olvasók számára is egyértelművé vált a fűzfasor veszélyessége, ami miatt azok kivágásáról kellett dönteni. A városunkban élő madarak élőhelye érdekében három darab fa törzse egyelőre nem került kivágásra, hogy az abban élő rovarok elérhetők legyenek számukra, valamint a fák odvai lakó- és költőhelyet biztosíthassanak részükre. A fák kivágását és tuskóeltávolítását követően – még április hónapban – új fűzfasor kerül telepítésre – tájékoztatott a munkálatokat elvégeztető társaság igazgatója.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online