Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mire érdemes figyelni, ha karácsonyfát veszünk?

2017-12-12 17:18:59

December hónapban mindig időszerű téma a vásárlók körében a karácsonyfa beszerzése, illetve a vásárlással együtt járó bosszúságok. A fogyasztóvédelmi törvényben használatos szakmai kifejezéssel fogyasztóknak nevezzük a vásárlókat. A fogyasztók – köztük a gödöllőiek is – pedig karácsonyfának nevezik az ünnep jelképét, de valójában fenyőfa-vásárlásról van szó. Karácsonyfa akkor lesz a fenyőfából, amikor feldíszítik, elhelyezik a gyertyákat, ellátják fényfüzérrel és a helyére kerül a lakásban, természetesen az ajándékokkal együtt.

A vártnál rosszabbul sikerült fenyőfa-vásárlásból származó panasz esetében ritkán kell jogvitát is rendezni a békéltető testületi eljárásban, de szóbeli panasz, egyedi esetek tapasztalatainak néha indulatos elmondása, figyelem felhívás, tanácsadás kérés azért előfordul. A fenyőfa ügyében rendkívül nehezen bizonyítható a kereskedő felelőssége, sok esetben a vállalkozás nevét sem tudja a fogyasztó. Természetesen a fogyasztónak is van tennivalója, hogy a fa hosszabb ideig, akár néhány hétig is szép maradjon.

Az elmúlt években az ügyfelektől – tanácsadási feladataink során – tudomásunkra jutott esetek azt mutatják, hogy a leggyakoribb panasz az ár megállapítására, illetve a fizetendő összegre vonatkozik. A fogyasztók panaszkodnak arra is, hogy szerintük idő előtt lehull a fenyőfa levele. A decemberben kivágott fák általában tovább tartanak. A tudomásunkra jutott információ szerint a kertészetekben lehet decemberben kivágott fát vásárolni. Alkalmi árusoknál inkább a novemberben kivágott fák árusítása jellemző. Ha jobban megnézzük a fát, ha erre van időnk, a frissesség csökkenését érzékelni lehet. Hozzátesszük, hogy nagyon egyszerű megoldással, egy vödör vízben elhelyezve, hűvös helyen tárolással azért csökkenthető, esetleg megelőzhető a lombhullás. A fenyőfa lombja az erdőben is megmarad, még viharban, hóesésben is. Az állandó nedvesség meghosszabbíthatja a kivágott fenyőfa életét, szépségét. Egyes vélemények szerint, ha a fenyőfa törzsét ferdére vágják, nagyobb felületen érintkezik nedvességgel, tartósabb lehet a fa frissessége. Ha valaki végképp nem tudja megoldani a fenyőfa megfelelő tárolását, lehet venni olyan fenyőt is, melynek nem hull le a lombja, legalább addig, ameddig arra szükségünk van.

A másik gyakori panasz oka a nyugtaadás elmulasztása. Ebből olyan esetben keletkezhet probléma, vita vagy fogyasztói jogvita, ha a vásárló előre becsomagolt fenyőfát vásárol, és otthon azt tapasztalja, hogy a termék nem hibátlan, például, féloldalas, ferde vagy a gallyak rendezetlenek, vagy hiányosak. A reklamáció nyugta nélkül ritkán eredményes.

A kereskedők a vásárolt fenyőfa árát méterben mért hosszúság és a folyóméterenkénti ár szorzata alapján állapítják meg, esetenként nagyvonalúan, de azért inkább felfelé kerekítve mondják meg az árat. Természetesen, kivételek mindig vannak. Ha a fizetendő összeget a folyóméter és az egységár szorzataként számítják ki, akkor elmaradhatna a fa hosszának felfelé kerekítése, vagy becsléssel történő megállapítása, erre a vásárláskor figyeljünk oda!

Vihetünk mérőeszközt magunkkal, így a fizetendő összeg nagyságrendjét a fogyasztó is könnyebben ki tudja számítani. A kereskedő az árat korrigálhatja a fenyőfa formájának, a gallyak rendezettségének, illetőleg a fa összképének figyelembe vételével, de ezt a fizetés előtt tisztázni kell. Ilyen esetben utólag a fogyasztó a helyszínről való távozás után, túlszámlázás miatt nem indíthat sikerrel békéltető testületi eljárást.

A legrövidebb idő alatt az alacsony árkategóriába tartozó lucfenyő levele hullik le, ezt az ezüstfenyő és a szerb luc követi. A nordmann és a kolorádói fenyő levele nem hullik, de a piaci tapasztalatok szerint ezek legalább kétszer annyiba kerülnek, mint az egyéb fenyők. Az árakról érdemes tájékozódni a vásárlás előtt, de az egységárak (forint/méter) az egyes árusoknál eltérőek lehetnek. A gyökeres fenyők is kb. kétszeres áron vásárolhatóak meg, mint a vágottak. A Pest Megyei Békéltető Testület információi szerint 2017-ben a lucfenyő ára folyóméterenként 3 ezer forint, az ezüstfenyőé 5 ezer forint, a nordmann fenyőé 8 ezer forint körüli összegért lesz megvásárolható. Az irányárak alapján kalkulálni lehet, hogy várhatóan mennyit kell fizetni az általunk elképzelt fenyőfáért. Az erdészeteknél vásárolható fenyőfák olcsóbbak, mint az árusoknál beszerezhető fák.

Az árusokhoz kerülő fenyőfákat általában karácsonyfának történő felhasználás céljából termesztik. A fenyőfát termesztők szerint a fa 5-10 év alatt fejlődik az értékesíthető állapotba. A kereskedőknél leggyakrabban a finom illatú lucfenyő és az ezüstfenyő, valamint a nordmann fenyő szerezhető be. A karácsonyfák magasságának a lakások belmagassága szab határt. Lakótelepi és általában a városi lakásokban kettő, maximum kettő és fél méternél nagyobb fenyőfát nem célszerű vásárolni. Ügyeljünk a fa stabil elhelyezéséhez szükséges „talp” beszerzésére is. Tűzeset a fa eldőléséből is keletkezhet.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a bekapcsolva, magára hagyott fényfüzérek tüzet okozhatnak, nem csak a karácsonyfa éghet le, de lakástűz is keletkezhet, főleg a kis keresztmetszetű vezeték melegedése miatt. A karácsonyfa díszkivilágítását kapcsoljuk ki, ha távozunk a lakásból, ugyanezt tegyük éjszakára is. Csak ellenőrzött (TÜV, MEEI) fényfüzért és lehetőleg szaküzletben vásároljunk, legyen nyugta is a vásárlásról, melyet őrizzünk meg!
Őszintén reméljük, hogy a Pest Megyei Békéltető Testület összegyűjtött évtizedes tapasztalatai segítik Önöket a fenyőfa vásárlás örömet is jelentő lebonyolításában.

Látogassák meg 2018-ban is a honlapunkat és kísérjék figyelemmel a honlapon is megtekinthető televíziós fogyasztóvédelmi műsorainkat! A honlapunkon a Panaszküldés menüpontban benyújthatnak jogvita rendezésére irányuló kérelmet. Fogyasztói panasz e-mailben is megküldhető erre a címre.
Kellemes karácsonyi ünnepeket a boldog új évet kívánunk a honlapot látogatóknak! Dr. Csanádi Károly elnök, Pest Megyei Békéltető Testület


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online