Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Lezárult a gödöllői kastélytársaság ÁSZ-vizsgálata

2017-09-20 10:30:14

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. 2012. január 1. és 2015. december 31. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség szabályszerűen gyakorolta a tulajdonosi jogokat. A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. belső szabályozottsága és a pénzügyi-számviteli feladatok ellátása összességében megfelelt az előírásoknak. A tervezési, beszámolási, adatszolgáltatási feladatok ellátása szabályszerű volt. A vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű, mert a 2012-2015. évi beszámolók a vagyon összetétele tekintetében nem a valós helyzetet tükrözték.

Az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek a nemzeti vagyon részét képezik, ellenőrzésük kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése, megóvása érdekében. Az Állami Számvevőszék ellenőrzésével hozzájárul a közpénzek szabályos, átlátható, elszámoltatható és eredményes felhasználásához. Az ÁSZ ezért ütemezetten végzi az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek ellenőrzését, melynek keretében sor került a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ellenőrzésére is.

A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. kezelésében lévő gödöllői Grassalkovich-kastély Magyarország egyik leglátogatottabb műemléke. A társaság közhasznú tevékenysége keretében a kulturális szolgáltatás, a kulturális örökség védelme, a helyi közművelődési tevékenység támogatása, valamint a nemzeti emlékhelyek védelme területeken látott el közfeladatokat.  Az ellenőrzött időszakban a magyar állam tulajdoni részaránya 84,17%-ot, Gödöllő Város Önkormányzata tulajdoni részaránya 15,82%-ot, a MaHill Mérnöki Iroda Kft. tulajdoni részaránya 0,01%-ot tett ki. A társasági részesedés felett a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket 2012. január 1. és 2014. szeptember 11. között az MNV Zrt., 2014. szeptember 12. és 2015. december 31. között a Miniszterelnökség gyakorolta. A társaság kezelt és saját vagyonnal gazdálkodott.

Az ellenőrzés megállapította, hogy a társasági részesedés és a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. kezelésében lévő nemzeti vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás szabályszerű volt.
A társaság rendelkezett a gazdálkodást meghatározó alapvető szabályzatokkal, nem készítették el azonban a közzétételi kötelezettség teljesítésére vonatkozó szabályzatot, továbbá a számlarend részeként a bizonylati rendet.


A pénzügyi-számviteli feladatellátás során a ráfordításokat és a bevételeket a jogszabályi előírásoknak megfelelően számolták el. A közhasznú és vállalkozási tevékenységek bevételeit és ráfordításait, valamint a vagyonkezelt eszközökhöz kapcsolódó bevételeket és ráfordításokat az előírásoknak megfelelően elkülönítették. A végzett szolgáltatások önköltségét azonban – a jogszabályi előírások ellenére – nem állapították meg.

A beszámolók a vagyon megoszlásáról nem a valós helyzetet tükrözték, mert a vagyonkezelt eszközökön végzett, aktivált beruházásokat, felújításokat saját vagyonként szerepeltették a számviteli nyilvántartásokban. A vagyonkezelési szerződés módosítása a vagyonkezelt eszközökön végrehajtott értéknövelő beruházásokkal, felújításokkal nem történt meg. A beszámolók mérlegeit leltárral alátámasztották. A vagyon változását eredményező döntések megfeleltek az előírásoknak.

Az ÁSZ a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának egy, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének öt javaslatot fogalmazott meg, amikre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük – olvasható az Állami Számvevőszék szerkesztőségünkhöz eljuttatott összefoglalójában.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online