Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ideje felkészítenie az autóját a télre!

2017-09-13 10:22:17

Ugyan most még csak szeptembert írunk, ám hamarosan nyakunkon a téli szezon. Az autózásban ez egy kifejezetten veszélyes időszak, ami a sofőröktől nagyobb odafigyelést kíván, emellett elengedhetetlen, hogy autónkat is felkészítsük a hideg téli időjárásra. Tanácsok gödöllői járműtulajdonosoknak is.

Jobb ősszel, mint télen!
Mivel már az őszi időszakban is érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések az időjárással kapcsolatban, ezért nem árt, ha az autónk téli felkészítését legkésőbb az ősz közepéig, október végéig elvégezzük. Ellenkező esetben a hidegben kell majd autót ellenőriznünk, szerelnünk, vagy autószerelő után szaladgálnunk, amikor a legtöbben ezt teszik. A téli felkészítés csupán egy-két napot vesz igénybe, ám így nyugodtan nézhetünk a tél elé.
A legtöbb autós – köztük számos gödöllői is – akkor döbben rá, hogy beköszöntött a tél, amikor a média a gumiabroncsok cseréjére figyelmeztet, és a legtöbben el is intézik a felkészülést ennyivel: téli gumi van az autón, jöhet a tél. Pedig nem árt ennél körültekintőbbnek lennünk, ha nem akarjuk, hogy kellemetlen meglepetések érjenek minket a hidegben.

Kötelező szerviz, akkumulátor

De, mit is takar egy őszi-téli felkészítés az autón? A téli gumi-csere mellett jó, ha egy autószerelővel átnézetjük a járművünket, és kicseréljük azokat az alkatrészeket, amiket szükséges. A vizsgálat terjedjen ki az akkumulátorok, a fékrendszer – különös tekintettel a fékbetétek – állapotára, érdemes ebben az időszakban az ablaktörlő lapátok állapotát is megvizsgálni és cserélni, ha szükséges. A téli időszakban az ablaktörlők fokozottabb igénybevételnek vannak kitéve, életet menthet, ha jól működnek.
Télen hamarabb sötétedik, ezért sokkal többször kapcsoljuk be a világítást, és nem csak azért, mert kötelező, hanem mert látni is szeretnénk. Cseréljük ki azokat az izzókat, amik nem adnak elég fényt. A téli időszakban az akkumulátorokat is jobban dolgoztatjuk, emiatt fontos, hogy jó állapotúak legyenek. Ha már régebbi az akkumulátorunk, tegyünk az autóba újat, vagy legyen kéznél mindig a töltő, arra az esetre, ha reggelente nem indulna be az autónk.


Folyadékok, olaj

A fagyveszély miatt aktuális a fagyálló folyadékok feltöltése is: a fagyálló hűtőfolyadék mellett szükséges az ablakmosó folyadékok téli változatra való cseréje. Ilyenkor érdemes egyúttal a fékfolyadék és a motorolaj szintjét is ellenőrizni.
Vértezzük fel magunkat jégkaparóval és jégoldó spray-vel, sok vesződségtől menthetjük meg magunkat. Előfordulhat, hogy télen a zárak vagy az ajtók beragadnak, ennek elkerülésére kenjük be a zárakat olajozó kenőspray-vel, nem árt ezt megismételni az ajtók zsanérjaival is!

Korrózióvédelem

A téli útsózás és a folyamatos nedvesség fokozott igénybevételnek teszi ki az autónk karosszériáját, aminek következtében sokkal hamarabb kezdhet el rozsdásodni az arra érzékeny helyeken. Ezt úgy kerülhetjük el, vagy késleltethetjük, ha rendszeresen mossuk a jármű alvázát, alvázvédelemmel látjuk el autónkat, és a keletkező hibákat azonnal kijavítjuk.
A fentiek mellett fontos, hogy télen nem árt óvatosabban közlekedni, a csúszós, jeges utakon nagyobb követési távolságot tartani és lassabban vezetni. Legyünk türelmesebbek egymáshoz!


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online